Aika: torstai 10.3.2016
Paikka: ravintola Myllynkivi, Vihreä Sali, Kivenhakkaajantie 5, SÄKYLÄ
Kohti vesiviisasta kiertotaloutta hanke jalkautuu Säkylän pyhäjärven alueelle maaliskuussa.
Tilaisuuden tavoitteena on etsiä ratkaisuja elintarvikeketjun sivuvirtojen parempaan hyödyntämiseen alueella sekä pohtia toiminnan edellytyksiä ja esteitä. Paneelikeskustelussa etsitään vastauksia päivän aikana nousseisiin teemoihin ja kysymyksiin. Yritystorilla voit tutustua kiertotaloutta edistäviin ja hyödyntäviin yrityksiin. Tilaisuuden kohderyhmää ovat yritykset, kehittämis- ja asiantuntijaorganisaatiot, kuntien edustajat,
aluekehittäjät ja muut aiheesta kiinnostuneet.
Ympäristötiedon foorumi on mukana järjestämässä kaksipäiväisen tapahtuman ensimmäisen päivän seminaaria, jossa pohditaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja ratkaisuja koko elintarvikeketjun eri vaiheissa ja toiminnoissa. Toisen päivän seminaari koskee lannan ravinteiden kierrätystä. Myös sen ohjelma ohessa. Molempiin tilaisuuksiin ilmoittaudutaan samalla lomakkeella.
Vesiviisas kiertotalous -hanke järjestää tilaisuudet yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutin, Future Earth Suomen, Ympäristötiedon foorumin ja Ravinnekierrätys, pilaantumisen torjunta ja muuttuva lannoitetalous (QUMARE) -hankkeen kanssa.
10.3. Elintarvikeketjun kiertotalous -seminaarin ohjelma ja esitykset
9.30 Ilmoittautuminen, aamukahvi ja tutustuminen yritystoriin
10.00 Pyhäjärven tila, kuormitus ja kalastuksen vaikutus kuormitukseen, toiminnanjohtaja, Teija Kirkkala, Pyhäjärvi-instituutti
10.35 Kiertotaloutta eri toimialoilla
10.35 Biolan: Kiertotalous liiketoimintana
10.50 Tauno Henttinen, Finnamyl: Aktiivinen ote edistää kiertotaloutta
11.05 Timo Kaila, Apetit: Järvikalasta pihveiksi, vastuuviljely
11.20 Lounas (omakustanteinen) ja tutustuminen yritystoriin
12.10 Elintarvikeketjun turvallisuus kiertotaloudessa,
ylitarkastaja, Risto Retkin, Evira
12.40 Biokaasun mahdollisuudet, Projektipäällikkö, Matti Luhtanen, Prizztech Oy
12.55 Kahvi ja tutustuminen yritystoriin
13.40 Vesihuollon alueellinen yleissuunnitelma, johtava vesihuoltoasiantuntija, Jyrki Lammila, Varsinais-Suomen ELY-keskus
14.15 Työpajatyöskentely ja paneelikeskustelu: Elintarvikeketjun kiertotalouden edistäminen Pyhäjärviseudulla.
Käytännön haasteet ja ratkaisut
Osallistujien evästys päätöksentekijöille
Keskustelijoina paneelissa Risto Retkin, Evira, Matti Luhtanen, Prizztech Oy, Eero Tilsala, BioGTS Oy, Tauno Henttinen, Finnamyl Oy, Jani Salminen, Suomen ympäristökeskus
15.45 Yhteenveto päivän aiheista, Teija Kirkkala, Pyhäjärvi-instituutti
11.3. Lannan ravinteet kiertoon -seminaarin ohjelma
Tilaisuuden tavoitteena on etsiä uusia toimintatapoja ja ratkaisuja lannan kestävään käyttöön ja ravinteiden kierrätykseen. Paneelikeskustelussa etsitään vastauksia päivän aikana nousseisiin keskeisiin teemoihin ja kysymyksiin. Yritystorilla voit tutustua alan yrityksiin. Tilaisuuden kohderyhmänä on viljelijät ja tuottajat, lannan ravinteiden kierrätykseen liittyvät yritykset, viranomaiset ja muut sidosryhmät.
9.00 Ilmoittautuminen, aamukahvi ja yritystoriin tutustuminen
9.30 Avauspuheenvuoro,
asiantuntija Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti
9.45 Pyhäjärven suojeluohjelma - vesiensuojelun haasteet, vesistötoimialan päällikkö, Anne-Mari Ventelä, Pyhäjärvi-instituutti
10.00 Maatalouden ympäristötoimenpiteet ja Pyhäjärven kuormitus,
hydrologi Sirkka Tattari, Suomen ympäristökeskus
10.20 Mistä tukea lannan käyttöön ja käsittelyyn? asiantuntija Heikki Ajosenpää, ProAgria Länsi-Suomi
11.00 Lounas (omakustanteinen), tutustuminen yritystoriin
11.45 Lannan käsittelyn tekniikat ja kannattavuuden edellytyksiä,
erikoistutkija Sari Luostarinen, Luonnonvarakeskus
12.30 Lannan hyödyt ja maanparannusvaikutus,
erikoistutkija Tapio Salo, Luonnonvarakeskus
13.00 Kahvi ja tutustuminen yritystoriin
13.45 Paneelikeskustelu: Mistä ratkaisuja lannan kestävään käyttöön?
Keskustelemassa: Sari Luostarinen, Luonnonvarakeskus, ja Petri Ekholm, Suomen ympäristökeskus
15.00 Yhteenveto päivän aiheista,
toiminnanjohtaja Teija Kirkkala, Pyhäjärvi-instituutti
Lisätietoja myös: Pyhäjärvi-instituutti, Henna Ryömä, henna.ryoma@pji.fi tai puh. 044 034 4058.
Tilaisuus on osa Kohti vesiviisasta kiertotaloutta -hanketta, jonka sivuilta löytyy myös tarkempi ohjelma jälkimmäiseen seminaaripäivään lannan ravinteiden kierrosta.
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista