Kevään 2020 Politiikkadialogin aiheena on ruuan- ja energiantuotannon kestävyys. Keskustelua raamittavat koronaepidemian myötä korostuneet huolet ruoka- ja energiajärjestelmämme haavoittuvuudesta. Niiden myötä tuotannon omavaraisuus on noussut kriittiseksi kysymykseksi julkiseen keskusteluun. Miten tukea ruoka- ja energiaomavaraisuutta ja onko omavaraisuus väistämättä kestävää?
Aika: Maanantaina 25.5. klo 9.30 – 11.00
Paikka: Etätilaisuus, seurattavissa Youtuben livestriimin kautta. Tilaisuudesta tehdään myös podcast ja videotallenne.
Suomessa ruokaomavaraisuuden on katsottu olevan verraten hyvällä tasolla. Toisaalta ruuantuotantomme on paljolti riippuvaista ulkomailta tuodusta energiasta, lannoitteista, toimitusketjuista ja työvoimastakin. Epidemioiden ja finanssimarkkinoiden heilahtelujen lisäksi ruuantuotantoamme uhkaavat mm. ilmastonmuutos ja maaperän köyhtyminen. Ruokajärjestelmämme kestävyyttä onkin tarkasteltava pitkällä aikajänteellä niin ympäristön, viljelijöiden kuin talouden näkökulmasta.
Lähes kaikki yhteiskuntaamme ylläpitävistä toiminnoista on sidoksissa energian keskeytymättömään saatavuuteen. Kuva ruuantuotantomme omavaraisuudestakin muuttuu, jos laskemme mukaan tuotannon riippuvaisuuden ulkomailta tuodusta energiasta - yli 50 % kulutetusta ja reilut 65 % tuontienergiastamme tulee Venäjältä.
Politiikkadialogissa kysymme, millaista on (koronan jälkeinen) ekologinen jälleenrakennus ruoka- ja energiajärjestelmien näkökulmista:
- Miltä kestävä ruoka- ja energiajärjestelmä voivat näyttää ja miten niitä rakennetaan?
- Mitä omavaraisuus voi tarkoittaa eri tasoilla? Tarkoittaako omavaraisuus väistämättä kestävyyttä? Miten omavaraisuus ja huoltovarmuus liittyvät toisiinsa?
- Miten paikalliset järjestelmät kytkeytyvät globaaleihin kuvioihin? Tulemmeko olemaan väistämättä riippuvaisia jostain ulkopuolelta tuodusta tai globaaleista rakenteista?
- Millaista päätöksenteon tukea kestävän ruoka- ja energiamurroksen aikaansaaminen vaatii?
Tilaisuudessa kuullaan kaksi keskustelua, joissa kohtaavat tutkimuksen, maanviljelyn ja päätöksenteon näkökulmat.
Ohjelma
Klo 9.30 | Ruokaomavaraisuus ja ruokajärjestelmän kestävyys
Keskustelemassa ovat uudistavan maatalouden tutkija Galina Kallio (Helsingin yliopisto), viljelijöiden tulevaisuuden kuvia ja toimijuutta tutkiva Riikka Armanto (Turun yliopisto) ja maanviljelijä Juuso Joona. Keskustelun fasilitoi tutkija ja vapaa toimittaja Tapio Nykänen (Lapin yliopisto). |
Klo 10.15 | Energiaturvallisuus ja kestävät paikallistalouden mallit
Keskustelemassa ovat tutkimusprofessori Hilkka Vihinen (Luke), tutkija Sakari Höysniemi (Helsingin yliopisto ja Winland-hanke) ja Energiateollisuus ry:n viestintäpäällikkö Jukka Relander. Keskustelun fasilitoi toimittaja Esa Keskinen Hyvän sään aikana -verkkomediasta. |
YHYS Politiikkadialogin järjestävät yhteistyössä Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura ja Ympäristötiedon foorumi.
Lisätietoja:
Outi Silfverberg, outi.silfverberg(at)ymparistotiedonfoorumi.fi
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista