Ympäristödialogeja: Ympäristönmuutos ja tartuntataudit

Tässä ympäristödialogissa neljä eri alojen tutkijaa keskustelee epidemioista, niiden vaikutuksista ja taustoista. Mitä jo tiedämme ympäristön vaikutuksesta ihmisten uusien tartuntatautien synnyssä? Mitä emme tiedä ja mitä meidän pitäisi ymmärtää paremmin?

Aika: Keskiviikkona 6.5. klo 16.30-18.00
Paikka: Youtube-verkkolähetys - ilmoittaudu mukaan, niin saat osallistumisohjeet sähköpostiisi

Järjestimme tasan kaksi vuotta sitten ympäristödialogeja -keskustelun otsikolla Ympäristönmuutos ja taudit. Tapahtumaa pohjusti tutkija ja tietokirjailija Tuomas Aivelon blogiteksti, jossa hän kirjoitti:

”Luonnon elinympäristöt pienentyvät ja pirstoutuvat. Ihmiset sekä kotieläimemme ovat yhä enemmän tekemisissä villieläinten kanssa ja villieläimet voivat yhä huonommin. Ihmisiä on yhä enemmän ja he liikkuvat entistä enemmän. Maailmassa on nyt enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan uusien tartuntatautien synnylle.

Tänä vuonna (2018) WHO lisäsi listalleen tauti X:n. Tauti X kuvaa sitä, että maailmanlaajuisen vakavan tartuntataudin leviämisen voi aiheuttaa tartunnanaiheuttaja, jota ei vielä tiedetä. Sen tiedämme, että uudet taudinaiheuttajat tulevat leviämään meihin muista eläimistä. Tiedämme lisäksi, että ympäristönmuutos lisää tätä leviämistä merkittävästi.”

Tänä keväänä WHO:n listaama tauti X on mullistanut meidän kaikkien elämän.

Haluamme nyt uusia keskustelun, koska juuri nyt tarvitsemme lisää ymmärrystä tartuntatautien synnystä ja leviämisestä sekä ekologisen kriisin vaikutuksista ihmisen terveyteen. Aika aiheen nostamiseksi keskusteluun ja tutkimusrahoittajien agendalle on oikea.

Tilaisuudessa haluamme ymmärtää:

  • Mitä ympäristön vaikutuksesta ihmisten uusien tartuntatautien synnyssä jo tiedetään?
  • Missä ovat tietoaukot? Mitä tulisi tutkia ja mihin suunnata tutkimusrahoitusta?
  • Mitä ihmiskunnan tulisi oppia tällä hetkellä käynnissä olevasta epidemiasta ja miten varautua seuraavaan?
  • Miten tautien leviäminen kytkeytyy biodiversiteetti- ja ilmastokriisiin?

Keskustelemassa ovat:

Uhkaavien infektiotautien apulaisprofessori Tarja Sironen, immunologian professori Seppo Meri sekä vanhempi tutkija sosiologi Salla Sariola.

Tilaisuuden fasilitoi tutkija ja tietokirjailija Tuomas Aivelo.

Ympäristödialogeja-tilaisuuksia järjestävät yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Koneen Säätiö ja Ympäristötiedon foorumi. Tämän kertaisessa keskustelussa vierasjärjestäjänä on mukana Suomen Lääketieteen Säätiö.

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.