Talkoilla ympäristötiedettä Wikipediaan

”Ennen tätä tilaisuutta en olisi tullut ajatelleeksikaan käyttää Wikipediaa tiedeviestinnässä” Näin kiteytti yksi Ympäristötiede Wikipediaan! -tapahtumaan osallistuneista tutkijoista tuntojaan tapahtuman jäljiltä. Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seuran, Koneen säätiön, Nesslingin säätiön ja Ympäristötiedon Foorumin järjestämä edithathon keräsi 80 asiantuntijaa ympäri Suomen yhteen parantamaan Wikipedian tietosisältöä.

Wikipediaa editoidaan Ympäristötiede Wikipediaan! -tapahtumassa Lauttasaaren kartanolla 16.1.2020
Wikipediaa editoidaan Ympäristötiede Wikipediaan! -tapahtumassa Lauttasaaren kartanolla 16.1.2020

Wikipedia on yksi maailman ja Suomen suosituimmista Internet-sivuista. Se toimii tiedonlähteenä miljoonille ihmisille ja siksi sen sisällöllä voi todella muuttaa maailmaa. Samasta syystä Wikipedia on oivallinen tiedeviestinnän työkalu myös tutkijalle. Se on ilmainen, avoimesti saatavilla ja helppokäyttöinen, mutta samaan aikaan täysin alihyödynnetty resurssi. Esimerkiksi kuumana vellovan ilmastonmuutos- ja biodiversiteettikatokeskustelun keskeisiä käsitteitä puuttuu Wikipediasta ja osan käsittely on puutteellista.

Halusimme tarttua Wikipedian sisällön puutteisiin ja tarjota kaikille ympäristötieteen asiantuntijoille ohjatun mahdollisuuden päivittää Wikipediaa mukavassa ilmapiirissä. Tavoitteena oli myös innostaa tutkijayhteisöjä itsenäiseen päivittämiseen jatkossa.

Editoitavaa riittää

Tilaisuutta varten tehdyssä ennakkokartoituksessa olimme käyneet läpi olemassa olevia Wikipedia-artikkeleita ja puutteita. Osallistujat pystyivät valitsemaan näistä aiheista editoitavaa tai käsittelemään tilaisuudessa omaan asiantuntemukseen sopivaa aihepiiriä.

Illan aikana Wikipediaan ilmestyikin uutta ympäristötieteeseen linkittyvää tietoa varsin laajasti. Uuden artikkelin saivat mm. Ekologinen kompensaatio, ilmastoviestintä, uhanalaisuusindeksi ja virikekasvatus. Muokattuihin aiheisiin kuuluivat esimerkiksi Copernikus-ohjelma, Paljakkakilpiäinen, Planetaarinen ruokavalio, Ympäristöjohtaminen ja Vedenlaatu.

Yhteensä tapahtuman aikana aktiivisia muokkaajia oli 73, muokattuja sivuja 151 ja uusia sivuja peräti 33. Kaikkia tapahtuman aikana muokattuja artikkeleita voi kurkkia esimerkiksi tästä Wikimedia Suomen kasaamasta yhteenvedosta.

Eväitä matkaan

Asiantuntijoiden ei tarvinnut lähteä aivan nollasta liikenteeseen. Kaskas Media oli laatinut pikaohjeet Wikipedian päivittämiseen ja Kira Keinin mainio johdatus Wikipedian tekemiseen antoivat alkuvauhtia illalle. Esitykset striimattiin suorana, jolloin rinnakkaistapahtumat Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa ja Kuopiossa pääsivät mukaan reaaliaikaisesti. Isossa roolissa toimivat kuitenkin Wikimedia Suomen vapaaehtoiset, jotka tarjosivat apua kädestä pitäen jokaisessa tapahtumassa. Parasta evästä kirjoittamiseen taisi kuitenkin Kotipizzan sponsoroima herkullinen vegaanipizza.

Miten eteenpäin?

Tilaisuuden yhteenvedossa moni tutkija ilmoitti Wikipediakärpäsen puraisusta – editoiminen on kivaa ja helppoa! Ainakin Joensuussa suunniteltiin uutta tapahtumaa jo lähitulevaisuuteen. Yhteiseditointitapahtumat ovatkin mukavia, koska ne pakottavat varaamaan kalenterista vaadittavan ajan ja ongelmakohtia voi pohtia yhdessä.

Yksinkin alkuun pääsee helposti vain kokeilemalla. Tämän jutun loppuun on kasattu myös jotain resursseja, joita kannattaa hyödyntää. Kannattaa kuitenkin muistaa että Wikipediaan voi kirjoittaa kuka tahansa – sinunkin kirjoittamaasi tekstiä voidaan siis muokata. Avoimuuden vuoksi tutkijan kannattaa myös kertoa omalla käyttäjäsivullaan millaisten aiheiden parissa työskentelee. Jos jokin kirjoittamasi artikkeli aiheuttaa keskustelua, voi ylläpito arvioida asiantuntemustasi käyttäjäsivun perusteella.

Isot kiitokset illan aikana ahkeroineille Wikipedisteille ja Wikimedia Suomen vapaaehtoisille, sekä rinnakkaistapahtuman järjestäjille! Paljon saimme aikaiseksi, mutta monta tärkeää ympäristöaihetta jäi vielä kaipaamaan päivitystä. Olisiko tänään hyvä päivä aloittaa?

Vinkkejä Wikipedian editoimiseen:

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.