Julkinen kuuleminen: Ratkaisuja Saaristomeren tilan parantamiseksi

Tervetuloa ympäristövaliokunnan ja maa- ja metsätalousvaliokunnan yhteiseen julkiseen kuulemiseen ratkaisuista Saaristomeren tilan parantamiseksi. Eduskunnan valiokunnat järjestävät kuulemisen yhteistyössä Ympäristötiedon foorumin kanssa.

Julkinen kuuleminen, verkkosivun otsikkokuva (1024 x 400 px)_UUSI

Tiistaina 4.6.2024 klo 10-12
Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki ja etänä

Saaristomeri on ainutlaatuinen, maailman runsassaarisimpiin kuuluva rannikkoalue. Sen luonto on monimuotoista ja alueella on runsaasti erilaisia luontotyyppejä. Saaristomeri on kuitenkin erityisen altis rehevöitymiselle. Se on matala ja sokkeloinen ja sen vesi vaihtuu hitaasti. Vuosikymmenten saatossa Saaristomeri onkin voimakkaasti rehevöitynyt liiallisen ravinnekuormituksen seurauksena, mikä on alueen keskeisin ongelma.

Aihe on ajankohtainen, sillä myös Petteri Orpon hallitusohjelmassa korostetaan toimia Saaristomeren tilan parantamiseksi, mm. tehostamalla ravinnekiertoa, parantamalla maaperän pidästykykyä ja poistamalla ravinteita vesistöistä. Millaisia ratkaisuja tutkijat tarjoavat Saaristomeren rehevöitymisen vähentämiseksi?

Eduskunnan ympäristövaliokunta ja maa- ja metsätalousvaliokunta järjestävät yhdessä Ympäristötiedon foorumin kanssa kaikille avoimen julkisen kuulemisen tiistaina 4.6.2024. Mukana järjestämässä ovat myös ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö.

Kuulemisessa kootaan yhteen asiantuntijoita ja päättäjiä keskustelemaan konkreettisista toimista, joilla parantaa Saaristomeren tilaa ja varmistaa sen kestävä tulevaisuus. Tilaisuuden avaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

 

Ohjelma

9:30 Kahvitarjoilu aulatiloissa
10:00 Kuuleminen alkaa, avaussanat ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, Jenni Pitko (vihr.)
10:05 Ministerin avauspuheenvuoro, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen
10:15 Tutkija-alustus: Saaristomeri osana Itämerta, tutkimusaseman johtaja Jari Hänninen, Turun yliopisto
10:25 Miten Saaristomeren tilaa voidaan parantaa? Lyhyitä tutkija-alustuksia ratkaisuista Saaristomeren tilan parantamiseksi.

Suojelutoimien vaikutus Saaristomeren ekologiseen tilaan, professori Kari Hyytiäinen, Helsingin yliopisto

Fosforikuormituksen vähentäminen edellyttää tehokasta lannoituksen sääntelyä, johtava tutkija Petri Ekholm, Syke

Maanparannusaineet, tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Kimmo Rasa, Luke

Uudistavan viljelyn keinoja, johtava tutkija Tuomas Mattila, Syke

Kierrätyksellä tehoa ravinteiden käyttöön – biokaasu osana ratkaisua, johtava asiantuntija Sari Luostarinen, Luke

10:50 Saaristomeri-ohjelman alueellinen toimeenpano pilottialueilla, ohjelmapäällikkö Essi Hillgren, Varsinais-Suomen Ely-keskus
11:00 Kommenttipuheenvuoro, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa (ps)
11:05 Kansanedustajien kysymykset ja keskustelua
12:00 Kuuleminen päättyy

 

Tilaisuudessa kansanedustajilla ja valiokunnan jäsenillä on etuoikeus kysymyksiin ja kommentteihin, mutta mahdollisuuksien mukaan kysymyksiä otetaan myös yleisöltä paikan päällä. Verkkolähetyksen kautta kysymysten esittäminen ei valitettavasti ole mahdollista.

Kuuleminen järjestetään Pikkuparlamentin auditoriossa (Arkadiankatu 3, Helsinki). Ilmoittaudu tilaisuuteen paikan päällä viimeistään keskiviikkona 29.5.2024 alla olevan linkin kautta.

Eduskunnan turvajärjestelyjen vuoksi tilaisuuteen pääsevät paikan päällä sisään vain henkilöt, jotka ovat ilmoittautuneet ennakkoon ja joilla on mukanaan henkilöllisyystodistus.

Tilaisuus on seurattavissa myös verkkolähetyksenä ja siitä jää tallenne. Verkkolähetystä voi seurata myös ilmoittautumatta, mutta halutessasi voit täyttää ilmoittautumislomakkeen ja valita etäosallistumisen.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:

Johanna Riitakorpi
toiminnanjohtaja, Ympäristötiedon foorumi
johanna.riitakorpi@ymparistotiedonfoorumi.fi

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.