Roskaa näkyvissä! Aamukahvit vesien roskaantumisesta ja muovista vesistöissä

Perjantaina 28.10.2016 klo 8.30–10.30
Ympäristöministeriön Pankkisali, Aleksanterinkatu 7, Helsinki

Merten ja ylipäätään vesistöjen roskaantuminen on viime aikoina yhä suurempaa huomiota saanut ympäristöongelma. Valtamerillä ongelma tiedostettiin jo vuosikymmeniä sitten, kun Atlantilta ja Tyyneltä valtamereltä löydettiin laajat jätepyörteet. Sittemmin suuria  jätekasaumia on löytynyt lisää, ja aivan viime aikoina ongelma on alettu tiedostaa myös sisävesien vesien osalta.

Valtaosa (80 %) merten roskasta on peräisin maalla olevista lähteistä ja koostuu pää-asiassa muovista. Eniten muoviroskaa löytyy tiheään asuttujen alueiden lähistöiltä. Muovit voivat ajelehtia virtausten mukana pitkiäkin matkoja ja nykyään muoviroskaa löytyykin kaikkialta meriympäristöstä, niin rannoilta, vesipatsaasta, eliöstöstä kuin meren pohjasta. Roskaantuminen aiheuttaa nykyisin monia erilaisia ekologisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja.

Nyky-yhteiskunta on äärimmäisen riippuvainen muovista. Kasvava kertakäyttöisten ja vähäarvoisten muovituotteiden kulutus ja tuotanto kuormittavat väistämättä vesiympäristöämme. Roskat päätyvät vesiin hajakuormituksena useista eri lähteistä, minkä vuoksi roskaantuminen on erittäin monimutkainen ja monitahoinen ongelma, jonka ratkaiseminen vaatii useiden eri sektoreiden tiivistä kansainvälistä sekä alueellista yhteistyötä.

Tilaisuudessa luodaan katsaus siihen, mitä vesien roskaantumisesta tiedetään tällä hetkellä niin kansainvälisesti kuin kansallisesti, ja pohditaan mitä ongelman ratkaisemiseksi voidaan tehdä.

Kutsu pdf-tiedostona

OHJELMA
Aamukahvia on tarjolla 8.30 alkaen.
Tilaisuus alkaa klo 9.00 ja päättyy klo 10.30.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii ympäristöneuvos Maria Laamanen ympäristöministeriöstä.

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.