Luontopääoma näkyväksi: ekosysteemipalvelut osaksi päätöksentekoa ja suunnittelua

Keväällä 2015 julkaistiin arvio Suomen tärkeimpien ekosysteemipalvelujen tilasta ja kehityksestä sekä niiden merkityksestä vihreän talouden edistämisessä. Lue lisää, miten ekosysteemipalveluiden tunnistaminen ja arvottaminen voi edistää kestävää yritystoimintaa sekä lisätä kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Suomen kansallinen ekosysteemipalveluiden arviointihanke tuotti keväällä 2015 ensimmäistä kertaa kattavan arvion Suomen tärkeimpien ekosysteemipalvelujen tilasta ja kehityksestä. Samalla arvioitiin niiden merkitystä vihreän talouden edistämisessä.

Ekosysteemipalveluiden käsitteen avulla pyritään varmistamaan, että kaikki ihmisen luonnosta saamat hyödyt (ja haitat) otetaan huomioon päätöksenteossa. Ekosysteemipalvelun käsitettä kritisoidaan usein luontoarvojen alistamisesta talouden kielelle. Talouden kieli ja ekosysteemipalveluille määritellyt hinnat auttavat
kuitenkin tunnistamaan ja arvottamaan ekosysteemipalveluita päätösten valmistelussa ja päätöksenteossa.

Tärkeimmät ekosysteemipalveluita kuvaavat indikaattorit tulee sisällyttää kansantalouden tilinpidon laskentaan, jotta Suomen luonnonvaroista ja niihin perustuvasta hyvinvoinnista saataisiin nykyistä laajempi ja tasapainoisempi käsitys.

Julkaisussa annetaan myös muita toimintasuosituksia luonnon palvelujen turvaamiseksi niin päättäjille, yritystoimijoille kuin tutkijoillekin.

Luontopääoma näkyväksi: ekosysteemipalvelut osaksi päätöksentekoa ja suunnittelua (pdf)

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.