Ympäristödialogeja: Kenelle kuuluvat metsän hyödyt?

Ympäristödialogeja Youtube

Mitä: Ympäristödialogeja: Kenelle kuuluvat metsän hyödyt?
Missä: Koneen Säätiö, Metsän puolella -toimisto, Tehtaankatu 21 B, 6 krs., Helsinki ja Online
Milloin: Keskiviikkona 7.2.2024 klo 16.30-18.00

Suomalaisille metsät ovat tärkeitä. Vaalimme puhdasta luontoa ja kiitos jokaisenoikeuksien, saamme nauttia metsästä ja sen tarjoamista hyödyistä riippumatta siitä, kuka alueen omistaa.

Metsän ekosysteemipalveluita on valtavasti ja metsistä on tutkitusti hyötyä niin terveydelle, hyvinvoinnille, taloudelle kuin yhteiskunnalle. Ekosysteemipalvelut ovat tiiviisti kytköksissä luonnon ja ihmisten hyvinvointiin. Mitä monimuotoisempi ja terveempi metsä on, sitä varmemmin saamme nauttia sen tarjoamista ekosysteemipalveluista, hyödyistä, myös tulevaisuudessa.

Kaikille ekosysteemipalveluille ei ole kuitenkaan vielä määritelty arvoa kansantalouden tilinpidossa ja esimerkiksi omistettavan metsän arvon laskeminen pohjautuu ensisijaisesti maapohjan ja puuston arvon määrittelyyn.

Tällä hallituskaudella metsänomistajien oikeuksia tullaan vahvistamaan. Perustuslaissa asti myös taataan omaisuuden suoja: omalle metsälleen saa lainsäädännön asettamissa rajoissa tehdä mitä haluaa. Miten metsän tarjoamat hyödyt, ekosysteemipalvelut, huomioidaan tässä yhtälössä? Kenelle ne kuuluvat ja kuka niistä pitää huolen?

Mihin asti oikeutemme nauttia suomalaisesta puhtaasta luonnosta ja sen tarjoamista ekosysteemipalveluista ulottuvat?

Tämän kevään Ympäristödialogeja-keskustelu järjestetään Koneen Säätiön Metsän puolella -avauksen kanssa. Keskustelu on ke 7.2.2024 klo 16.30–18.00 Koneen Säätiön Tehtaankadun tiloissa. Tilaisuus striimataan. Tila on valitettavasti esteellinen.

Dialogissa syvennymme pohtimaan metsien tarjoamia hyötyjä ja niistä huolehtimista mm. seuraavien kysymysten kautta:

  • Suojaako oikeudellinen sääntely metsän ekosysteemipalveluita riittävästi?
  • Onko metsänomistajille tarjolla puuntuotannolle vaihtoehtoista tai rinnakkaista tapaa saada taloudellista tuottoa?
  • Kenelle kuuluu oikeus nauttia puhtaasta luonnosta ja kenelle vastuu pitää siitä huolta myös tulevaisuudessa? 

Keskustelemaan saapuvat tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Janne Artell (Luonnonvarakeskus), kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.), kirkkovaltuuston puheenjohtaja Liisa Kuparinen (Jyväskylän seurakunta) ja juristi Anna-Rosa Asikainen (MTK).

Dialogia fasilitoi toimittaja Hanna Asikainen.

Keskustelun jälkeen läsnäolijoilla on mahdollisuus jäädä tilaan nauttimaan tarjoiluista ja jatkamaan keskustelua. Paikkoja paikan päällä on rajoitetusti. Tilaisuus on seurattavissa suorana Ympäristötiedon foorumin YouTube kanavalla. Tapahtumasta jää tallenne.

 

Ympäristödialogeja on Ympäristötiedon foorumin, Maj ja Tor Nesslingin säätiön ja Koneen Säätiön keskustelusarja, jossa haetaan ratkaisuja ja ymmärrystä viheliäisiin ympäristöongelmiin dialogin avulla.

Lisätietoja

Johanna Riitakorpi, toiminnanjohtaja
johanna.riitakorpi@ymparistotiedonfoorumi.fi

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.