Ympäristödialogeja: Biohajoava biletoppi ja jaettu vaatekaappi – vaihtoehtoja kulutusvimmalle

yd_silta_musta_vaaka-1

Aika: 29.3.2017 klo 16.30-18.00
Paikka: Nessling Nest, Fredrikinkatu 20 A 10, Helsinki

Vaateteollisuus on suuri ja ympäristöä kuormittava teollisuudenala. Sen osuus maailman BKT:sta on 2 % ja koko vaatetusala työllistää yli 75 miljoonaa ihmistä. Vaateteollisuuteen liittyy ympäristöhaittojen lisäksi suuria ongelmia työoloissa, joissa niistä valtaosa tuotetaan. Kierrätys ja luomupuuvilla eivät muuta sitä faktaa, että kulutustottumuksemme länsimaissa ovat monin tavoin kestämättömiä.

Vuonna 2015 Suomeen tuotiin tekstiilejä ja vaatteita 1,350 miljoonan euron arvosta. Tekstiilijätteen osuus on noin 5-8 prosenttia yhdyskuntajätteen kokonaismäärästä Suomessa. Suomessa syntyy vuodessa noin 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä, josta suurin osa olisi uudelleen hyödynnettävissä materiaalina.

Vaatteiden elinkaaren kaikissa vaiheissa toimintatapoja tulisi muuttaa vastuullisempaan suuntaan. Tilaisuudessa tarkastellaan asiaa erityisesti kulutuskulttuurin, uusien palvelukonseptien ja kiertotalousajattelun näkökulmista.

Tilaisuudessa pohditaan kulutusta, kierrätystä ja suhdettamme tavaraan erityisesti vaatteiden näkökulmasta.

  • Miten kulutustottumustemme ja suhteemme tavaraan tulisi muuttua ja miten niitä voidaan muuttaa?
  • Voivatko uudet palvelukonseptit ja kiertotalousajattelu tarjota ratkaisuja? Puhutaanko vaatteistakin pian liikenteen tavoin palveluna (Mobility as a service) eikä tuotteena?
  • Mistä ongelmavyyhtiä tulisi lähteä purkamaan? Pitäisikö kuluttajien, vaate- ja tekstiilialan toiminnan vai sääntelyn muuttua ensin?
  • Muoti muuttuu jatkuvasti. Muodin avulla myös erottaudutaan yksistä ja identifioidutaan toisiin. Voiko muoti lähtökohtaisesti olla koskaan kestävää vai jyräävätkö muut merkitykset aina?

Keskustelemassa ovat muodin tutkimuksen professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta, toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen Suomen Tekstiili ja Muoti ry:stä sekä vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija ja suunnittelija Anniina Nurmi, joka ylläpitää Vihreät Vaatteet -sivustoa. Keskustelua fasilitoi talouskulttuurin tutkija, KTT Paavo Järvensivu BIOS-tutkimusyksiköstä.

Kuuntele Podcast SoundCloudissa

Lue kooste tilaisuudesta: Pikamuoti väistyy kiertotalouden tieltä

Lue Kirsi Niinimäen blogikirjoitus Minä väitän: Pikamuoti kuuluu tehokkaaseen materiaalikiertoon ja kuluttajien arvoilla ja luovuudella isketään kulutusvimmaa vastaan

Seuraa tunnistetta #ydialogeja

Tilaisuuden järjestävät Ympäristötiedon foorumi, Nesslingin Säätiö ja Koneen Säätiö.

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.