Ympäristödialogeja: Sota Euroopassa vauhdittaa energiamurrosta: mitä vaihtoehtoja meillä on?

Nessling Nest (Fredrikinkatu 20 A 10) / etänä
Keskiviikkona 23.3.
klo 16.30-18.00

Venäjän aggressiivinen hyökkäys Ukrainaan on sodan uhreille inhimillinen katastrofi, jonka vaikutukset ovat kauaskantoisia ja osin arvaamattomia. Selvää on, että tämä ihmisten kriisi heijastuu myös ympäristöön. Yksi keskeisistä kysymyksistä kohdistuu Venäjän tuottamiin fossiilienergioihin. Niitä pidetään osasyynä konfliktiin ja toisaalta sodan aiheuttamat pakotteet vaativat Euroopalta pikaisia liikkeitä energiansaannin turvaamiseksi.

Sodan seurauksena Euroopan vihreä siirtymä pois fossiilisista polttoaineista saattaa kiihtyä, mutta myös suuntautua uusille urille. Päättäjät eri puolilla Eurooppaa miettivät kuumeisesti, miten korvaava energia hankitaan ja tuotetaan. Samaan aikaan talouspakotteiden kohteeksi joutunut Venäjä todennäköisesti miettii uusia kauppakumppaneita luonnonvaroilleen. Mitä tämä kaikki tarkoittaa globaalille kestävyysmurrokselle?

Tilaisuuteen keskustelijoiksi saapuvat Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta, tutkimusprofessori Paula Kivimaa Suomen ympäristökeskuksesta, vanhempi tutkija Emma Hakala Ulkopoliittisesta instituutista ja tutkija Antti Majava tutkimusyksikkö Bioksesta. Keskustelun fasilitoi toimittaja Riikka Suominen.

Tilaisuudessa kysymme mm:

  • Miten Eurooppa ja Suomi selviävät ilman Venäjältä virtaavaa fossiilienergiaa?
  • Millä aikataululla Suomi ja muu Eurooppaa pystyvät irtautumaan Venäjän tuontienergiasta? Onko energiaomavaraisuus Suomelle mahdollinen?
  • Jos länsi luopuu Venäjän fossiilivarannoista, liikkuvatko ne Kiinaan tai Intiaan? Miten käy kansainvälisten ilmasto- ja ympäristötavoitteiden uudella rauhattomuuden ajalla?
  • Miten suuressa roolissa energiapolitiikka on Venäjän geopolitiikassa?

Tilaisuutta voi seurata paikan päällä tai  suorana videolähetyksenä, ja siitä jää tallenne Ympäristötiedon foorumin YouTube-kanavalle ja podcastiksi.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Koneen Säätiö ja Ympäristötiedon foorumi.

Lisätietoja:
Kaisa Välimäki
kaisa.valimaki@ymparistotiedonfoorumi.fi
0407420704

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.