Ympäristödialogeja: Vaikuttajat vastuullisuuden vallankahvassa – millainen on vaikuttajien rooli kestävän elämäntavan rakentamisessa?

Kevään Ympäristödialogeja -keskustelussa pohdimme vaikuttajien valtaa ja roolia ilmasto- ja ympäristökriisin ratkaisemisessa ja kestävän elämäntavan rakentamisessa. Tervetuloa mukaan seuraamaan!

Keskiviikkona 14.6. klo 16.30-18.00
Puistokatu 4:n jumppasali (Puistokatu 4, 00140 Helsinki) ja online. 

Sosiaalisen median vaikuttajat käyttävät mittavan määrän valtaa yhteiskunnassa. Vaikuttajat ohjaavat elämäntavan ja kuluttamisen trendejä ja erilaisissa somesyötteissä muokkaavat käsitystämme siitä, mikä on normaalia ja tavoiteltavaa elämää.

Vaikuttajat voivat osaltaan ohjata myös sitä, miten yhteiskunta suhtautuu ilmasto- ja ympäristökriisien hillitsemiseen. He voivat kannustaa vastuullisiin valintoihin, tarjota vertaistukea ympäristötunteidensa kanssa painiville ja normalisoida ekologisesti kestävää elämäntyyliä. Parhaimmillaan sosiaalisen median vaikuttajat nostavat ympäristökysymyksiä yhteiskunnallisen keskustelun ytimeen ja päätöksentekoon asti.

Toisaalta vaikuttajien tekemät kaupalliset yhteistyöt kannustavat seuraajia hankkimaan tuotteita, jotka kiihdyttävät luontokatoa ja ilmastonmuutosta. Joissain tapauksissa kaupalliset yhteistyöt ovat puhdasta viherpesua, jossa vaikuttajat lainaavat kasvonsa näennäisesti ympäristömyönteisille teoille. Vastuullisten vaikuttajienkin voi olla vaikea tehdä rajanvetoa omien tulojen, mainostajien vaatimusten ja yleisön toiveiden ristivedossa. Oma lukunsa ovat ne vaikuttajat, jotka saavat seuraajat haaveilemaan äärimmäisen kuluttavasta elämäntavasta.

Kevään Ympäristödialogeja -keskustelussa pohdimme vaikuttajien valtaa  ja roolia  ilmasto- ja ympäristökriisin ratkaisemisessa ja kestävän elämäntavan rakentamisessa.

Kysymme mm:

  • Mikä on yritysten ja vaikuttajien vastuu tuotteiden tai palveluiden ympäristöväittämien esittämisessä? Millaista tukea vaikuttajille on tarjolla ympäristöväittämien selvittämiseen?
  • Miten voitaisiin rakentaa ekologisesti kestävä ansaintamalli vaikuttajalle? Voiko kaupallinen yhteistyö koskaan olla kestävää?
  • Mikä kannustaa vaikuttajaa puhumaan ekologisesta kestävyydestä? Millaisia valintoja kestävyyskysymyksistä kiinnostunut vaikuttaja tekee työssään? Kuka somessa puhuu kestävää elämäntapaa tukevista valinnoista ja kenen niistä pitäisi puhua?
  • Onko somevaikuttajien syyllistäminen esimerkiksi lentämisestä tehokas tapa vaikuttaa somen sisältöihin, vai ajaako täydellisyyden vaade arjen kestävyystekoja pinnan alle?

Keskusteluun puhujiksi saapuvat sosiaalisen median vaikuttaja Jenni Rotonen, yliopistotutkija Essi Pöyry (Helsingin yliopisto) ja pääsihteeri Paula Paloranta (keskuskauppakamari).  Dialogia vetää tiedetoimittaja Mikko Pelttari.

Tapahtumaan otetaan mukaan pieni määrä  yleisöä ja tilaisuus on seurattavissa suorana Ympäristötiedon foorumin YouTube kanavalla. Tapahtumasta jää tallenne.

Ympäristödialogit ovat Koneen säätiön, Nesslingin säätiön ja Ympäristötiedon foorumin järjestämiä tilaisuuksia, jossa haetaan ratkaisuja ja ymmärrystä viheliäisiin ympäristöongelmiin dialogin avulla. 

Lisätietoja:

Kaisa Välimäki
Kaisa.valimaki@ymparistotiedonfoorumi.fi,
puh. 0407420704

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

  Liity sähköpostilistalle

  Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

  Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.