Kaavoihin kangistunut? – Tutkimustiedon hyödyntäminen kaavoitusprosessissa

Kurkistus-työpajassa pohdittiin tutkimustiedon roolia kaavoituksessa. Työpajassa tutkijat, kaupungin viranomaiset ja kunnallispoliitikot pääsivät kurkistamaan toistensa tekemisiin.

Julkaisussa pohditaan tieteellisen tiedon merkitystä vaikuttavuutta kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Poliittisesti asetetut tavoitteet ovat arvovalintoja ja kompromisseja, ja tieteellinen tieto on vain yksi osa  päätöksentekoprosessin vaakakupissa.

Tietoa voidaan tyypitellä moni tavoin. Julkaisussa jaetaan tiedon muodot kolmeen tyyppiin: asiantuntijatieto, maallikkotieto ja tieteellinen tieto. Transdisplinaarinen eli yhdessä tuotettu tieto (co-design) hyödyntää kaikkia kolmea tietotyyppiä.

Miten tutkimustietoa voitaisiin paremmin hyödyntää? Sekä tutkijat, virkamiehet että poliitikot voivat kaikki toimillaan vaikuttaa asiaan.

Tieteellisen tutkimuksen roolia kaavoitusprosessissa vahvistetaan yhteisprojektien kautta. Helsingissä tämä voisi käytännössä näkyä yliopiston sekä kaupungin tietokeskuksen,  kaupunkisuunnitteluviraston ja ympäristökeskuksen välisen  yhteistyön lisääntymisenä.

Tutkimustietoa välitetään ja vuoropuhelua lisätään olemassa olevien foorumien (esim. aluerakentajien kokoukset) kautta seminaarien ja työpajojen välityksellä. Teemasta riippuen aihealueeseen parhaiten perehtyneet tutkijat voisivat kokouksissa valottaa aihetta tutkimuksen näkökulmasta ja verkostoitua.

Kaavoihin kangistunut? – Tutkimustiedon hyödyntäminen kaavoitusprosessissa (pdf)

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.