Merten ja ylipäätään vesistöjen roskaantuminen on viime aikoina yhä suurempaa huomiota saanut ympäristöongelma. Valtaosa merten roskasta on peräisin maalta ja koostuu pääasiassa muovista.
MUOVIROSKAN VAIKUTUKSET VESISTÖISSÄ
Roskaantuminen aiheuttaa monia ekologisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja. Vaikka kaikkia terveys- ja ympäristövaikutuksia ei vielä tunneta, ohjenuoraksi tulisi ottaa varovaisuusperiaatteen noudattaminen.
Muovit saattavat sisältää haitallisia pehmentimiä, pintakäsittely- ja palonsuoja-aineita. Meriympäristössä muovit saattavat myös kerätä itseensä erilaisia ympäristömyrkkyjä, joiden pelätään voivan siirtyä esimerkiksi merieliöihin. Eläimet takertuvat tai tukehtuvat muovinkappaleisiin ja syövät muoviroskaa. Pienempien eliöiden, kuten simpukoiden, kautta muovi saattaa kertyä ravintoverkkoihin.
TIETO MIKROMUOVEISTA LISÄÄNTYY
Suuri osa meriympäristössä olevasta roskasta on ihmissilmälle näkymätöntä ja koostuu ns. mikromuoveista. Mikromuovin lähteitä ovat mm. muovituotannon raaka-aineena käytetyt
muovipelletit, kosmetiikan muovihiukkaset, maalit ja maalien poistoon käytetyt hiomakuulat (vrt. hiekkapuhallus), bitumi ja autonrenkaista irtoava materiaali. Mikromuovia syntyy myös kun isompi roska jauhautuu ja hajoaa pienempiin osiin.
Mikromuovin vaikutuksista eliöihin, ravintoketjuille ja ihmisen terveyteen
tiedetään vain vähän. Viime aikoina on herätty mikromuoviongelmaan myös sisävesien kohdalla. Suomessa kerätäänkin parhaillaan arvokasta tietoa sisävesistöjen mikromuovikuormituksesta.
ROSKAT EIVÄT KUNNIOITA RAJOJA
Roskaantumisen pysäyttäminen on haastavaa, sillä roskat eivät kunnioita valtioiden rajoja. Yhteistyötä ja toimenpiteitä muovien koko elinkaaren ajalla tarvitaan – julkaisuun on koottu toimenpiteistä tärkeimpiä.
Hyvin tärkeää on estää uuden roskan päätyminen vesistöihin, sillä erityisesti mikromuovien poistaminen meriympäristöstä on lähes mahdotonta. Roskaantumisen vähentäminen vaatii muutoksia kuluttajien asenteissa, muovin kierrätyksen parantamista sekä toimivaa jätehuoltoa ja hulevesien hallintaa. Hyvä esimerkki tehokkaasta ohjauskeinosta on Suomessa vastikään solmittu muovikassisopimus, jonka myötä kauppojen muovipussit muuttuvat maksullisiksi ja ns. hedelmäpussit poistuvat kassoilta.
Julkaisut-sivulle: Puheenvuoroja Ympäristötiedon foorumin tilaisuudesta -sarja
Julkaisu on koostettu Ympäristötiedon foorumin 28.10.2016 järjestämän tilaisuuden pohjalta. Tilaisuuden materiaalit
Kuva: Susan White/USFWS. Lisensoitu CC BY 2.0 -käyttöluvalla.