Metsälaki sallii nyt eri-ikäisrakenteisen metsänhoidon, jossa metsäala on koko ajan peitteinen eikä avohakkuita suoriteta.Metsän tuotos ja taloudellinen tuottavuus eivät tutkimuksen valossa (ja tietyin edellytyksin) näytä eroavan suuresti avohakkuisiin perustuvan metsätalouden vastaavista.
Eri-ikäisrakenteista metsänhoitoa ei kuitenkaan voi tarkastella vain metsätalouden tulonmuodostuksen tai metsän maksimaalisen tuoton kautta sillä metsällä on arvonsa myös maiseman, virkistyksen ja ekosysteemipalvelujen tuottajana.
Eri-ikäisrakenteinen metsänhoito on hyvä esimerkki menetelmästä, jolla voidaan yhteen sovittaa metsien käyttöä ja tiettyjen ominaispiirteiden säilymistä sekä edistää esimerkiksi metsien virkistyskäyttö- ja maisema-arvoja.
Vaikka tutkimusta eri-ikäisrakenteisen metsänhoidon vaikutuksista monimuotoisuudelle on vielä vähän, voidaan sanoa, että eri-ikäisrakenteinen metsien hoito vaikuttaa monimuotoisuuden säilymisen kannalta paremmalta vaihtoehdolta kuin avohakkuisiin perustuva tasaikäisrakenteinen metsien hoito.
Ilmastonmuutoksen näkökulmasta tarkasteltuna eri-ikäismetsätalous voi olla edullisempaa maaperän ja puuston hiilivarojen kannalta, mutta hiilitalousvaikutusten arvioimiseksi luotettavasti tarvitaan lisää tutkimustietoa. Toisaalta ilmastonmuutos vaikuttaa myös metsiin, ja eri-ikäisrakenteiset metsät nojaavat metsien luontaiseen sopeutumiskykyyn.
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista