Habitaattipankki – luonnon monimuotoisuuden suojelun tulevaisuus?

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan kaikille avoimeen tilaisuuteen eduskunnan kansalaisinfoon kuinka Suomen luonnon monimuotoisuus turvataan biotalousbuumissa. Mikä on habitaattipankki ja voisiko se olla osa ratkaisua?

metsa5

Torstaina 29.9.2016 klo 12.30-14.00
Pikkuparlamentin kansalaisinfon auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki

Suomi elää kaikkien aikojen biotalousnostetta. Tavoitteet ja toiveet uusiutuvien luonnonvarojen monipuoliselle käytölle ovat korkealla, myös hallitusohjelmassa. Biotalouden keskiössä on metsäteollisuus, bioenergia ja uusiutuvat polttoaineet, siis myös tärkein luonnonvaramme, metsät.

Samalla Suomi tavoittelee luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämistä vuoteen 2020 mennessä. Metsät ovat merkittävä elinympäristö Suomessa, ja vaikka luonnon monimuotoisuuden turvaamista on viime aikoina tehostettu ja uhanalaistumisvauhti on hidastunut, uhanalaistumiskehitys ei kuitenkaan ole pysähtynyt.

Mitä Suomen metsille kuuluu nyt ja mitä on odotettavissa? Onko biotalous aidosti kestävällä pohjalla? Säilyykö luonnon monimuotoisuus ja toteutuvatko asetetut suojelu- ja ennallistamistavoitteet? Voidaanko ekologisilla kompensaatioilla saavuttaa elinympäristöjen nettoheikennyksen pysäyttäminen ja millä reunaehdoilla? Mikä on Suomen habitaattipankki – Habitat Bank of Finland?

Aiheesta alustamassa ja keskustelemassa ovat ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen Helsingin yliopistosta ja ekologian professori Janne Kotiaho Jyväskylän yliopistosta. Tilaisuudessa puhetta johtaa kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) ja paikalla kommentoimassa ovat myös kansanedustajat Saara-Sofia Sirén (kok.) sekä Kari Uotila (vas.). Kommenttipuheenvuorot aiheeseen kuullaan Karoliina Niemeltä Metsäteollisuus ry:stä ja Panu Kuntulta WWF:stä.

Tilaisuuden puheenvuorot videotallenteina

Satu Hassi: Tilaisuuden avaus
Markku Ollikainen: Ekologiset kompensaatiot ja habitaattipankki   [esitys pdf-tiedostona]
Janne Kotiaho: Elinympäristöjen tila, sen arviointi ja heikennysten kompensointi   [esitys pdf-tiedostona]

Kommenttipuheenvuorot:
Karoliina Niemi, Metsäteollisuus ry ja Panu Kunttu, WWF Suomi  [Niemen esitys pdf-tiedostona; Kuntun esitys pdf-tiedostona]
Kansanedustajat Kari Uotila (vas.) ja Saara-Sofia Sirén (kok.)

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.