Ympäristötiedon foorumin sessio Tieteen päivillä
7.1.2015 klo 12.15-14.15
Helsingin yliopiston päärakennus, sali 12, Fabianinkatu 33, Helsinki
Tieteen päivien (7.-11.1.2015) teemana on tällä kertaa sattuma. Ympäristötiedon foorumin järjestämässä sessiossa pohditaan, miten tieteellinen tieto välittyy – vai välittyykö – poliittiseen päätöksentekoon. Miksi tutkimustieto joskus vesittyy ja joskus jalostuu matkalla päätöksentekijöille? Mitkä tekijät yhdistävät onnistuneita ja toisaalta epäonnistuneita tapauksia, vai onko kyse sattumasta?
Kuulemme kaksi esimerkkiä tieteen ja politiikan rajapinnalta. Professori Janne Kotiaho kertoo esimerkin turvetuotannosta ja maankäytöstä sekä siitä, kuinka erilaiset kompromissit ”laimentavat” lopulliseen käyttöön päätyvää tutkimustietoa. Erikoistutkija Petrus Kauton puheenvuoro keskittyy vaikutusarviointiin, joka on keskeinen tapa välittää tutkimustietoa päätöksentekoon. Esityksessä pohditaan ympäristöpolitiikkaan liittyvien esimerkkien kautta sitä, miten tässä on onnistuttu ja millaisia (poliittisia) valintoja arviointitoimintaan liittyy. Lopuksi kuulemme tutkimusprofessori Jussi Simpuran puheenvuoron, jossa pohditaan laajemmin tutkimuksen ja päätöksenteon kohtaamispaikkoja sekä sitä, löytyykö onnistuneiden tai vastaavasti epäonnistuneiden tapausten joukosta yhteneväisyyksiä.
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Vuoden tiedetoimittaja 2014, Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteerinä toimiva Ulla Järvi.
Ohjelma
Mitkä ovat päätöksenteon kompromissien ekologiset ja taloudelliset kustannukset? Esimerkkinä turvetuotantoalueiden sijoittelu.
Prof. Janne Kotiaho, Jyväskylän yliopisto
Politiikan vaikutusarviointia ja vaikutusarvioinnin politiikkaa
Erikoistutkija Petrus Kautto, Suomen ympäristökeskus
Samean veden politiikkaa: verkostot tutkimuksen ja päätöksenteon kohtaamispaikkoina.
Tutkimusprofessori Jussi Simpura, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Keskustelua