Ympäristötieteen ja politiikan välinen vuorovaikutus tarkastelussa

verkostoanalyysi YTFn toimminnasta

Ympäristötiedon foorumin vuoden 2018 vaikuttavuudenarvioinnin yhteydessä kerätystä tutkimusaineistosta julkaistiin aikoinaan kaksi pro gradu työtä. Tästä aineistosta on nyt julkaistu myös tieteellinen artikkeli, jossa tarkastellaan ympäristötieteen ja politiikan välistä vuorovaikutusta Suomessa.

Environmental Science and policy -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin sekä kyselytutkimusta että haastatteluja ja analysoitiin tiedonvälitystä sosiaalisen verkostoanalyysin ja laadullisen sisällönanalyysin avulla. Artikkelin verkostoanalyysin tulokset osoittavat, että tarkastelun aikana tiede-politiikka rajapinnalla aktiivisimpia toimijoita olivat tiedevälittäjät ja tiedon käyttäjät ja tiedon tuottajilla oli passiivisempi rooli.

Tulokset osoittivat myös, että vahvat linkit päätöksentekijöiden ja tiedon tuottajien väliltä puuttuivat  ja päätöksentekijät käyttivät mediaa keskeisenä lähteenä ympäristöaiheiselle tutkimustiedolle. Tutkimuksen havainnot tukivat aikaisempia tuloksia ja nostivat esiin tarpeen tieteen ja politiikan rajapinnan rakenteellisen perustan ja siihen osallistuvien toimijoiden työn kehittämiselle Suomessa.

Tutkimuksen havaintoja on jo hyödynnetty YTF:n työssä

Koska artikkeli pohjautuu YTF:n vaikuttavuuden arviointiin ja niistä tehtyihin opinnäytteisiin, saatiin tutkimuksen tulokset tuolloin tuoreeltaan käyttöön. Tämän seurauksena kehitettiin mm: saumakohtia -konsepti, joka vastasi suoraan poliitikkojen tarpeeseen kohdata tutkijoita keskustelun parissa.

Artikkelin teemoista jatketaan myös keväällä järjestettävässä Sustainability Research and Innovation -congressissa, jossa Ympäristöministeriö ja YTF järjestävät  yhteistyössä tiedevälittämisen rajapintaa tarkastelevan keskustelun: Science-policy dialogue for green transition. Tapahtuman ilmoittautuminen on jo auki, kannustamme osallistumaan!

Juhola, S., Huotari, E., Kolehmainen, L., Silfverberg, O., Korhonen-Kurki, K. (2024) Knowledge brokering at the environmental science-policy interface — examining structure and activity. Environmental Science and Policy 153: 103672.

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.