Ympäristötiede Wikipediaan! -editathon onnistui mainiosti etänäkin

Järjestimme Ympäristötiede Wikipediaan –editointitapahtuman toistamiseen osana Tieteiden yötä. Pandemiatilanteesta johtuen tilaisuus järjestettiin kokonaan etäyhteyksin. Tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä ympäristöalojen asiantuntijaa eri puolilta Suomea. Illan aikana tuotettiin ainakin kuusi uutta Wikipedia-artikkelia sekä muokattiin yli kolmeakymmentä olemassa olevaa artikkelia. Aihepiirit ulottuivat luontotyypeistä ja yksittäisistä lajeista kestäviin kaupunkeihin ja uudistavaan maatalouteen.

Wikipediablogi

Miksi on tärkeää, että ympäristötieteen asiantuntijat päivittävät Wikipediaa?

Wikipedia on suosituimpien verkkosivujen joukossa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Wikipediaa käyttävät tiedonlähteenä paitsi esimerkiksi toimittajat ja koululaiset, myös tutkijat, vaikkei Wikipedia lähdetiedoissa näkyisikään. Tilaisuudessa alustaneen Hanna Talikan mukaan Wikipedian suosio on koronapandemian aikana entuudestaan lisääntynyt ihmisten etsiessä luotettavaa tietoa eri aiheista.

Samalla Wikipedia on tekijöidensä näköinen, hyvässä ja pahassa. Osallistuvien wikipedistien kiinnostuksista riippuen joistain aiheista saattaa suomenkielisestä Wikipediasta löytyä perusteellisia artikkeleita, kun taas jotkin tärkeät aihealueet ovat aliedustettuina. Myös sukupuoli voi vaikuttaa käsiteltävien aiheiden kirjoon: wikipedisteistä alle viidesosa on naisia.

Ennen tapahtumaa emme kursorista silmäilyä enempää kartoittaneet aihepiirin päivitystarpeita, mutta helposti kävi selväksi, että niitä on paljon. Ympäristöaiheiset artikkelit saattavat olla vanhentuneita, puutteellisin lähdetiedoin varustettuja tai laajennusta kaipaavia tynkiä, ja monista aiheista artikkeli puuttuu kokonaan. Ympäristöalan asiantuntijoita kaivataankin kipeästi täydentämään Wikipediaa ja nyt järjestetyn editathonin yksi tavoite oli innostaa uusia kirjoittajia mukaan. Esimerkkejä puuttuvista tai muokkaamista kaipaavista artikkeleista sekä tapahtuman aikana työstetyistä artikkeleista voi katsella Wikiprojektin sivulta.

Wikipedia on aliedustettu tiedeviestinnän kanava

Editointitapahtuman järjestelyissä olivat mukana Ympäristötiedon foorumin lisäksi Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura YHYS, Maj ja Tor Nesslingin säätiö, Koneen säätiö sekä Wikimedia Suomi ry. Nesslingin säätiön tutkimusjohtaja Minttu Jaakkola kertoi avauspuheenvuorossaan, kuinka tärkeää ympäristötutkimusta rahoittaville säätiöille on se, että tutkittu tieto löytää tarvitsijansa. Wikipedia onkin mainio, vaikka toistaiseksi alihyödynnetty tiedeviestinnän kanava. Tutkimusryhmät voisivat nykyistä aktiivisemmin osallistua Wikipedia-artikkelien laatimiseen omista aiheistaan. Minttu kaipasi esimerkiksi ekologista kriisiä käsittelevää artikkelia.

Hanna Talikka Kaskas mediasta antoi vinkkejä hyvän Wikipedia-artikkelin tekemiseen, kertoi mistä kannattaa lähteä liikkeelle ja muistutti luotettavien lähteiden käytöstä Wikipediassakin. Talikan alustus on katsottavissa Ympäristötiedon foorumin YouTube-kanavalla.

Etätapahtumat ovat uuvuttavia, mutta pizza auttaa jaksamaan

Vaikka tapahtuma järjestettiin tällä kertaa kokonaan etänä, saivat osallistujat Kotipizzan sponsoroimien pizzakoodien avulla editathon-henkistä evästä jaksaakseen naputtaa Tieteiden yössä. Antti Isokangas kertoi Kotipizzan vastuullisuustyöstä, jossa paino ensin oli laadukkaissa kotimaisissa raaka-aineissa, mutta yhä enemmän ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaltaisten suurten kysymysten huomioimisessa. Yritykselle on muun muassa rakentumassa oma tuulivoimala.

Etäyhteyksistä huolimatta editathon oli tunnelmaltaan välitön ja lämminhenkinen. Kolmenkymmenen osallistujan porukka jaettiin pienempiin ryhmiin, joissa jokaisessa oli kokenut wikipedisti opastamassa sekä järjestävien tahojen edustaja vastaamassa käytännön asioista. Wikipediaa aikaisemmin jo tehneet työskentelivät itsenäisesti, osa yksin ja osa yhdessä pienissä porukoissa saman aiheen äärellä. Välillä kokosimme joukon yhteiselle pizzatauolle sekä lopuksi katsomaan, mitä illan aikana saatiin aikaiseksi.

Tapahtumassa kuultiin toive, että ympäristöteemainen editathon saisi jälleen jatkoa. Tähän toiveeseen pyritään vastaamaan, koska toinen tavoitteemme on tarjota editoimisen jo osaaville aika ja paikka vuosittaisen Wikipediapäivityksen tekoon. Etäyhteys tarjosi luontevan mahdollisuuden osallistua eri puolilta Suomea, mutta toivottavasti ensi kerralla pääsemme kokoontumaan taas fyysisesti samaan tilaan.

Teksti: Minna Santaoja, YHYS ry, Koneen säätiön apurahatutkija, Turun yliopisto sekä Kaisa Välimäki ja Marja Järvenpää, Ympäristötiedon foorumi

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.