Uusi Puheenvuoroja-julkaisu korostaa tiede-politiikka-rajapinnan merkitystä ekologisten kriisien ratkaisemisessa

Ympäristötiedon foorumin tuoreessa Puheenvuoroja-julkaisussa: ”Addressing the Triple Crisis through Knowledge Brokering” tarkastellaan tiede-politiikka-rajapinnan roolia ilmastonmuutoksen, luontokadon ja saastumisen muodostaman kolmoiskriisin ratkaisemisessa. Julkaisussa avataan myös suomalaista tieteen ja politiikan rajapinnalla toimivien yhteistyön kenttää ja parhaita käytänteitä.

Puheenvuoroja 22024_verkkosivut

Ekologista kestävyyskriisiä ei voi ratkaista ilman tiedettä ja tietopohjaista päätöksentekoa. Monimutkaiset ja moniulotteiset kriisit, kuten ilmastonmuutos, luontokato ja saastuminen, vaativat monitieteellisiä lähestymistapoja ja tämän laajan kokonaisuuden ymmärryksen lisäämistä myös päättäjien keskuudessa. Tiedevälittäminen ja toimivat tiedevälittämisen tavat edesauttavat tätä työtä.

Ympäristötiedon foorumin tuoreimmassa Puheenvuoroja-julkaisussa pureudutaan tiedevälittämisen rooliin kolmoiskriisin ratkaisemisessa. Julkaisussa esitellään myös suomalaista tiede-politiikka-kenttää ja parhaita käytänteitä. Esimerkkeinä ovat mm. Ympäristöministeriön tiedesparraus ja YTF järjestämät Saumakohtia-dialogit.

Tehokkaan tiede-politiikka-dialogin perusta on jatkuva vuorovaikutus, avoin epävarmuuksien käsittely ja kollektiivisen ymmärryksen muodostaminen. Luottamuksen rakentaminen tutkijoiden, päättäjien ja yhteisöjen välillä on keskeistä. Tämä edellyttää avointa viestintää ja aitoa yhteistyötä.

Suomessa tutkijoiden ja päätöksentekijöiden vuorovaikutuksen koetaan lisääntyneen, kuten Ympäristötiedon foorumin viimeisin vaikuttavuudenarviointi osoittaa. Tiedevälittämisen ja vuorovaikutuksen jatkuva kehittäminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta tämä myönteinen kehitys ei pysähdy.

Lue englanninkielinen julkaisu täältä:
https://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/puheenvuorot/addressing-the-triple-crisis-through-knowledge-brokering-overview-of-the-finnish-science-policy-interface/

Julkaisu liittyy SRI Congressissa pidettävään Ympäristötiedon foorumin ja ympäristöministeriön yhteiseen sessioon: Science-Policy Dialogue in Ecological Sustainability Crises: Case Finland.

Voit seurata sessiota etänä tänään ma 10.6. 2024 klo 13.30 alkaen Zoomissa

Lisätietoja:

Johanna Riitakorpi Johanna.riitakorpi@ymparistotiedonfoorumi.fi
Kaisa Välimäki Kaisa.valimaki@ymparistotiedonfoorumi.fi

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.