Marja Järvenpää: Tiedon täytyy olla ymmärrettävää, jotta sitä voi käyttää

Marja Järvenpää on aloittanut Ympäristötiedon foorumin uutena tapahtumakoordinaattorina keväällä 2020. Marja on toiminut vuosia tulkkina ympäristötutkimuksen ja yhteiskunnan rajapinnoilla, ja tehnyt töitä tapahtumajärjestelyjen ja tiedeviestinnän parissa mm. Vantaan kaupungilla, Heurekassa ja Metsähallituksessa. Marjan väitöskirja käsittelee rehevöitymisen vaikutuksia kalojen lisääntymiseen.

Marja Järvenpää

Miltä uudessa työssä tuntuu?

Olen superiloinen ja innoissani uudesta työstäni Ympäristötiedon foorumissa. Yhtenä aamuna kun olin matkalla maatilalle tekemään juttua ilmasto- ja Itämeriystävällisestä viljelystä, piti ihan tirauttaa onnenkyynel siitä, kuinka kiinnostavien ja tärkeiden asioiden kanssa saan olla tekemisissä.

Mikä sinua innostaa töissä?

Tutkittu tieto, ympäristöasiat ja ihmiset kiinnostavat ja innostavat minua – samoin tieteestä ja ympäristöasioista viestiminen niin, että viestit olisivat helposti lähestyttäviä, ymmärrettäviä ja innostavia ihan kaikille. On mahtavaa, että pääsen tässä työssä yhdistämään kiinnostuksen kohteeni. On myös huikeaa, että Ympäristötiedon foorumissa pystytään tarttumaan nopeasti ajankohtaisiin aiheisiin. Olin todella innoissani ’Ympäristönmuutos ja tartuntataudit’-ympäristödialogista, jossa uppouduttiin neljän tutkijan voimin siihen, miten ympäristömuutokset vaikuttavat ihmisen uusiin tartuntatauteihin. Siinä oltiin todella tiukasti kiinni tämän ajan suurissa kysymyksissä: luonnon monimuotoisuuden kadossa, ilmastonmuutoksessa ja ihmisten hyvinvoinnissa.

Mitkä ympäristökysymykset kaipaavat juuri nyt tutkimusta ja toimia?

Luonnon monimuotoisuuden kadon pysäyttäminen vaatii nyt todella pikaisia toimia – ja varmasti yhteistyötä tutkijoiden ja päättäjien välillä. Samoin pitää ratkoa sitä, miten pystymme elämään planeetallamme niin, ettemme jatkuvasti ylikuluta luonnonvaroja ja näverrä muiden lajien – ja samalla omia – elämisen mahdollisuuksia.

Tutkimustieto on aivan oleellista, jotta pystymme ratkomaan ympäristökriisejä. Mutta tiedolla ei tehdä paljoa, jos sitä ei ymmärretä tai löydetä. Siksi meidän tutkitun tiedon välittäjien pitää pystyä kertomaan tieteen viesti helposti lähestyttävässä, kaikille ymmärrettävässä ja innostavassa muodossa.

Mitä YTF:ssä on meneillään?

Kevään politiikkadialogissa 25.5. keskustellaan ruuan- ja energiantuotannon kestävyydestä ja ruoka- ja energiaomavaraisuudesta. Keskustelun taustalla on koronaepidemian myötä korostunut huoli ruoka- ja energiajärjestelmämme haavoittuvuudesta.

Kevään etätapahtumien taustalla valmistelemme jo syksyn ohjelmaa: marraskuussa Finlandia-talolla pidetään kansainvälinen Soil at risk -symposiumi, jota järjestämme yhdessä Nesslingin Säätiön ja Baltic Sea Action Groupin kanssa. Nykyisellä maankäytöllä viljelykelpoinen pintamaa uhkaa kadota 60 vuodessa. Tapahtumassa uppoudutaan mm. siihen, miten viljelyskelpoinen, luonnon monimuotoisuutta ylläpitävä ja hiiltä sitova maa voidaan pelastaa tuleville sukupolville. Lisäksi syksylle on suunnitteilla päättäjille ja tutkijoille tarkoitettu yhteinen tilaisuus, jossa pohditaan kansainvälisten ympäristöraporttien (mm. IPCC ja IPBES) arvoa ja käyttöä, sekä hiilinieludialogi, jota valmistellaan yhdessä Nuorten Tiedeakatemian kanssa. Tilaamalla uutiskirjeen pysyy parhaiten kärryillä tapahtumistamme!

Ympäristötiedon foorumin työntekijöiden yhteystiedot löytyvät täältä.

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.