Julkaisu: Suomen habitaattipankki – uusi keino luonnon monimuotoisuuden suojeluun?

thin-mast

Kansainvälisistä sitoumuksista huolimatta luonnon monimuotoisuus jatkaa Suomessa köyhtymistään. Tarvitaan uusia keinoja voimistaa luonnon monimuotoisuuden suojelua. Ympäristötiedon foorumin julkaisussa esitellään ajatusta Suomen Habitaattipankista, joka voisi kompensaation keinoin tuoda kaivattuja resursseja luonnonsuojeluun. Lisäksi julkaisussa pohditaan Suomen luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeiden metsien asemaa biotalousnosteessa ja annetaan suosituksia metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Kompensaatio toisi pilaaja maksaa -periaatteen luonnonsuojeluun:  luonnon monimuotoisuutta heikentävien hankkeiden  vaikutukset täytyy korvata kunnostamalla ekologisesti samanlainen elinympäristö toisaalla. Tavoitteena on, ettei luonnon monimuotoisuudessa tai elinympäristöjen tilassa tapahdu nettoheikennystä ollenkaan.

Kompensaatio on luonnonsuojelussa äärimmäisin keino, eikä se korvaa valtion panostuksia suojeluun. On kuitenkin tärkeää pohtia, voisivatko kompensaation kaltaiset, vapaaehtoiset ja uudet ohjauskeinot tuoda kipeästi kaivattuja resursseja luonnonsuojeluun. Pilotti Suomen Habitaattipankista tulisi saada nopeasti käyntiin, jotta kompensaatiomarkkinoiden toimivuutta voitaisiin testata. Kannusteita yrityksille voidaan luoda esimerkiksi nopeutetulla lupakäsittelyllä kompensointia vastaan. Kompensaatiomarkkinoiden liikevaihto voisi olla arviolta 0,5-1 mrd. €, ja se toisi työtä ja tuloa Suomen maaseudulle.

Metsät ovat Suomen luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä elinympäristö. Samalla tavoitteet uusiutuvien luonnonvarojen monipuoliselle käytölle ovat korkealla, ja onkin tärkeää pohtia, miten varmistetaan ettei metsäluonto  köyhdy entisestään biotalousnosteessa.

Lataa Puheenvuoroja Ympäristötiedon foorumin tilaisuudesta 6/2016 (pdf):
Suomen habitaattipankki - uusi keino luonnon monimuotoisuuden suojeluun?

Julkaisut-sivulle: Puheenvuoroja Ympäristötiedon foorumin tilaisuudesta -sarja

Julkaisu on koostettu Ympäristötiedon foorumin ja Vihreän eduskuntaryhmän 29.9.2016  järjestämän tilaisuuden pohjalta. Tilaisuuden videotallenteet ja esitykset

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.