Luonto ei tunne rajoja – nisäkkäiden kannanhoito suojelualueilla ja kaupungissa

Kaikille avoimessa tilaisuudessa keskusteltiin nisäkkäiden kannanhoidon ja yhteiselon suuntaviivoista kaupungeissa ja luonnonsuojelualueilla. Olemmeko ajantasalla lajien siirtyessä uusille elinalueille?

Tiistaina 19.11.2019 klo 8.30-12.00 Keskustakirjasto Oodi, Helsinki

Suomen nisäkäslajisto on aivan äskettäin monipuolistunut uudella lajilla ja monen aikaisemmin saapuneen tai maahamme istutetun lajin kannat vahvistuvat. Alati muuttuvassa luonnossa eläinkantojen seuranta ja kannanhoito törmää uusiin haasteisiin. Esimerkiksi suojelualueilla pienpetokantojen rajoittaminen on helpottanut etenkin vesilintujen tilannetta, toisaalta nykyinen lainsäädäntö ja käytänteet saattavat joskus jopa hankaloittaa arvokkaiden luontokohteiden suojelua.

Samaan aikaan kaupungit houkuttelevat yhä runsaslukuisempaa nisäkäslajistoa, tarjoten samalla positiivisia luontokokemuksia ihmisille. Mutta voidaanko eläinkantoja tarvittaessa ohjailla tiheästi asutuilla alueilla, joissa ihmisen ja eläinten kohtaamiset ja samalla myös ristiriitatilanteet arkipäiväistyvät?

Metsähallituksen luonto- ja eräpalvelut sekä ympäristötiedon foorumi järjestävät yhteisen seminaarin, jossa keskitytään näihin haasteisiin. Tilaisuudessa perehdytään suojelualueiden hoidon ja käytön periaatteisiin käytännön esimerkkien kautta ja pohditaan nisäkkäiden kannanhoitoa kaupungeissa. Pureudumme erityisesti uusiin tietotarpeisiin.

Tilaisuudessa kysyimme mm:

  • Miten voimme sovittaa alkuperäis- ja vieraslajiston yhteen –  ovatko tietovarantomme ja resurssimme riittävät?
  • Millaisia reunaehtoja suojelualueet ja kaupungit asettavat nisäkkäiden kannanhoidolle. Onko lainsäädäntömme ajantasainen ja pystymmekö seuraamaan toiminnan vaikutuksia?
  • Millaisia keinoja voimme käyttää, kun pyrimme ohjaamaan eläinten ja ihmisten kohtaamisia, olemmeko varautuneita mahdollisin konfliktitilanteisiin?
9.00 Tervetuliaissanat, Pirkko Siikamäki (Metsähallitus)
9.10 Uudet lajit asettavat haasteita: Kultasakaali, villisika ja valkohäntäkauris Professori Ilpo Kojola (Luke)
9.25 Nisäkkäiden metsästys ja vähentäminen luonnonsuojelualueilla - miksi ja miten? Aluepäällikkö Mikael Nordström (Metsähallitus)
9.40 Eläinkantojen hallinnan haasteita valtion omistamilla luonnonsuojelualueilla Ylitarkastaja Mikko Rautiainen (Metsähallitus)
9.55 Keskustelua
10.05 Kahvitauko
10.25 Miten ihminen ja luonnonvaraiset eläimet sovitetaan kaupunkiin? Katja Holmala (Luke)
10.40 Miten Helsingissä suunnitellaan ihmisille ja eläimille sopivaa kaupunkia Ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen (Helsingin kaupunki)
10.55 Poliisin toiminta kaupunkialueilla tapahtuvissa eläinkohtaamisissa Toimi Turunen (Helsingin  Poliisilaitos)
11.10 Keskustelua
11.20 Paneelikeskustelu: millaisia käytänteiden muutoksia kaipaamme nisäkäskantojen hoitoon tulevaisuudessa? Riistapäällikkö Visa Eronen (Suomen riistakeskus), luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen (Turun kaupunki), tutkija Jani Pellikka (Luke) ja lainsäädäntöneuvos Johanna Korpi (YM).

Tilaisuuden juontaa Kaisa Välimäki (YTF)


Lisätietoja:

Kaisa Välimäki (Ympäristötiedon foorumi), kaisa.valimaki@ymparistotiedonfoorumi.fi, 0407420704

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.