Ekologinen kompensaatio – Tavoitteista todeksi


 

Aika: Tiistai 6.11. klo 9:00-16:00
Paikka: Ympäristöministeriön pankkisali, Aleksanterinkatu 7, Helsinki

Tien, kaivoksen, voimalaitoksen ja talon rakentamisella tai pellon raivauksella on kaikilla suoria ja epäsuoria vaikutuksia ympäristöön sekä lajien monimuotoisuuteen. Luonnon monimuotoisuus hupenee ja elinympäristöjen tila heikkenee. Kehityskulun pysäyttämiseen tarvitaan nopeita ratkaisuja.

Ekologinen kompensaatio tarkoittaa, että ympäristöä vaurioittavan toiminnan haittoja hyvitetään  parantamalla heikentyneitä elinympäristöjä ja luomalla uusia toisaalla. Maailmalla ekologinen kompensaatio tunnetaan jo paremmin, mutta Suomessa se on vielä yksittäisten hankkeiden varassa.

Ekologisen kompensaation ohjauskeinojen kehittäminen (VN TEAS) -hankkeen ja Ympäristötiedon foorumin yhteisessä seminaarissa perehdytään siihen, miten ekologinen kompensaatio saataisiin laajemmin käyttöön Suomessa ja millaisia ohjauskeinoja sen käyttöönotto vaatisi. Hankkeen tavoitteena on tuottaa myös ehdotuksia siitä, miten lainsäädäntöä tulisi  tarkistaa ekologisen kompensaation toteutumisen varmistamiseksi.

Tilaisuudessa esitellään hankkeen tuloksia ja keskustellaan ekologisen kompensaation käyttöönoton seuraavista askelista. Iltapäivän osiossa kuullaan Suomessa aiheesta vireillä olevien monipuolisten tutkimuksien tuloksia. Voit osallistua pelkkään aamupäivän osioon tai molempiin.

Aamupäivän osio saatavilla tallenteena.

OHJELMA

8:30 Kahvit
9:00 Tilaisuuden avaus, Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Kristiina Niikkonen
9:10 Elinympäristöjen heikennyksen pysäyttäminen vaatii ekologisten kompensaatioiden velvoittamistaJyväskylän yliopiston ekologian professori Janne Kotiaho
9:30 Ohjauskeinomallit ekologisen kompensaation toteutukseen, VNTEAS-hankkeen johtaja Leila Suvantola, Itä-Suomen yliopisto
10:00 Miten sovittaa ekologinen kompensaatio eri luontotyyppeihin? Ympäristöministeriön Luonnon monimuotoisuus –yksikön erityisasiantuntija Olli Ojala
10:10 Kommenttipuheenvuorot
Juha Laurila: Ympäristöpäällikkö, Rakennusteollisuus ry
Ilkka Heikkinen: Luonnonsuojeluvalvoja, Ympäristöministeriö
10:20 Kysymyksiä ja keskustelua
10:35 tauko
10:50 Paneelikeskustelu: Miten ekologisen kompensaation ohjauskeinot ovat toteutettavissa ja kuinka edistää käyttöönottoa?

Keskustelijoina: Noora Ahola: ympäristöjohtaja, Mawson Oy, Marketta Hyvärinen: ympäristöasiantuntija, Liikennevirasto, Panu Kunttu: metsäasiantuntija WWF Suomi, Saara Lilja-Rothsten: neuvotteleva virkamies, Maa-ja metsätalousministeriö, Eeva-Johanna Eloranta: kansanedustaja (SDP), Ville Niinistö: Kansanedustaja (Vihreät)

11:40 Kysymyksiä ja keskustelua
12:00 Lounas (omakustanteinen)

ILTAPÄIVÄN OHJELMA:

13.05 Outi Silfverberg: Kompensoinnin reunaehtoja - Viestejä tutkijoiden ja vaikuttajien työpajasta
13.15  Lucas Brunet: Ecological offsetting in France - How It (Not) Works
13.30 Minna Pappila: NNL (No Net Loss)
13.40 Linda Mustajärvi: ECCB2018 -kongressin kompensaatio
13.45 Kysymyksiä
13.55 Kirsi Kostamo: Ekologiset kompensaatiot Suomen rannikolla ja merialueilla
 14.05 Panu Halme: Luontoarvojen hyvitys kansalaistasolla -hankkeen esittely
14.15 Kysymyksiä 
14.25 Kahvitauko
14.45 Työpaja: Tavoitteista käytäntöön

Työpajassa työstetään ideoita ja kootaan suosituksia ekologisen kompensaation edistämiseksi, etsimällä vastauksia kysymyksiin: Miten kukin voi editää ekologista kompensaatiota ja millaista yhteistyötä se vaatii? Kenen tulisi ottaa ensisijainen vastuu ekologisen kompensaation edistämisessä?

15:45 Työpajan suositusten purku

Lisätietoja tilaisuudesta voit tiedustella:

Auli Elolahti
info@ymparistotiedonfoorumi.fi
+358415077309

Kristiina Niikkonen
Kristiina.Niikkonen@ym.fi
+358 295 250 198

 

 

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.