SAUMAKOHTIA-dialogit kannustavat ympäristötutkijoita ja poliitikkoja vuoropuheluun

Ympäristötiedon foorumi käynnisti syyskuussa tutkija-poliitikko tapaamiset, joiden tavoitteena on tarjota mahdollisuus tutkijoiden ja poliitikkojen väliseen luottamukselliseen dialogiin. Dialogien avulla molemmat osapuolet pääsevät rakentamaan siltaa tutkimuksen ja päätöksenteon välille ajankohtaisissa ympäristökysymyksissä.

kelly-sikkema-1910-unsplash

“Olimme varsin samalla aaltopituudella, dialogi syntyi vaivattomasti.”
“Minua ilahdutti poliitikkojen ja heidän avustajiensa mielenkiinto luonnon monimuotoisuudesta ja huoli sen säilymisestä tulevaisuuudessa.”
“Vuorovaikutus oli avointa ja vastaukset suoria.”

Tällaisia ovat ensimmäiset palautteet Ympäristötiedon foorumin (YTF) ja IBC-Carbon hankkeen fasilitoimista ympäristötutkijoiden ja poliitikkojen tapaamisista.

Idea kasvokkaisiin pienten ryhmien tapaamisiin syntyi keväällä 2018, kun YTF kävi haastattelemassa pariakymmentä suomalaista päättäjää ympäristötutkimuksen ja päätöksenteon suhteesta. Haastatteluiden vahva viesti oli, että kansanedustajat ja ministerit toivoisivat tutkijoilta aktiivisuutta, yhteydenottoja ja mahdollisuuksia luottamukselliseen dialogiin.

Poliitikkojen toiveeseen tartuttiin ja YTF päätti lähteä kokeilemaan kasvokkaisten tutkijoiden ja poliitikkojen kohtaamisten fasilitointia. Teemaksi valikoitui luonnon monimuotoisuus: biodiversiteetin ja eri elinympäristöjen tila Suomessa ja globaalisti, monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen kytkökset ja keinot parantaa biodiversiteetin tilaa. IBC-Carbon-hanke lähti mukaan tukemaan tapaamisten toteuttamista.

Ensimmäiset kohtaamiset on järjestetty onnistuneesti ja nyt formaatilla on nimikin: SAUMAKOHTIA. Nimi viittaa kohtaamisten tavoitteeseen: tapaamisissa pyritään aitoon molemminpuoliseen dialogiin tutkimuksen ja päätöksenteon saumakohdassa.

Tapaamisten ja niiden järjestelyjen luonne on hyvin joustava. YTF on ottanut IBC-Carbon-hankkeen avulla yhteyttä joukkoon biodiversiteetin parissa työskenteleviä tutkijoita ja kysynyt heidän kiinnostustaan lähteä mukaan tapaamisiin. Joukkoon saa ehdottaa mukaan itseään ja muita tutkijoita! Puolueisiin on otettu yhteyttä yksi kerrallaan ja lähes jokaisesta puolueesta on vastattu innostuneina.

Kohtaamisia järjestetään noin 6-10 hengen ryhmissä ja tavoitteena on tavata edustajia kaikista eduskuntapuolueista. Idean vastaanotto ja palaute ovat olleet sen verran positiivisia, että SAUMAKOHDILLE seurannee jatkoa myöhemminkin. Uusia teemoja saa myös ehdottaa!


Ympäristötiedon foorumi (YTF) edistää tieteellisen ympäristötiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. YTF selvittää parhaillaan suomalaisen päätöksenteon ja ympäristötutkimuksen suhdetta ja etsii tapoja parantaa tutkimuksen ja päätöksenteon välistä vuoropuhelua.

IBC-Carbon on Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama hanke, jonka tavoitteena on edistää suomalaisten metsien monenlaisten arvojen tunnistamista ja turvaamista sekä parantaa suomalaisen metsätalouden kestävyyttä muuttuvassa ilmastossa.


Lisätietoja:

Outi Silfverberg,
Ympäristötiedon foorumin koordinaattori,
outi.silfverberg(at)ymparistotiedonfoorumi.fi
050 341 3265

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.