Ympäristödialogeja: Mitä tapahtuu työlle ekologisessa jälleenrakennuksessa?

Ympäristödialogissa kysytään, mitä ekologinen jälleenrakennus käytännössä tarkoittaa työn kannalta. Millaista työ on tulevaisuudessa ja mitä töitä ei enää tehdä?

Katso videotallenne:Paikka: Koneen Säätiö, Lauttasaaren kartano, Otavantie 10, Helsinki sekä etänä videolähetyksenä

Vuoden 2020 koronakriisin aikana olemme kuulleet isojen metsä- ja energia-alan yhtiöiden suunnitelmista lakkauttaa tehtaitaan Suomessa. Uutiset ovat pelästyttäneet ja aiheuttaneet paljon huolta työpaikkojen katoamisesta pahan taloudellisen kriisin keskellä. Työ on murroksessa myös ekologisen kriisin vuoksi. Jos ekologisen, päästöttömän ja luonnonvarojen käyttöä hillitsevän yhteiskunnan rakentaminen otetaan tosissaan, tarkoittaa se väistämättä sitä, että osa nykyisestä ympäristölle haitallisesta työstä katoaa. Jotta työtä ja toimeentuloa on eri puolilla Suomea riittämiin myös tulevaisuudessa, pitää työn muutosta ja tarvittavia tukitoimia pohtia kokonaisvaltaisesti

Lokakuun ympäristödialogissa pohdimme, mitä kaiken läpäisevä ekologinen jälleenrakennus käytännössä tarkoittaa erityisesti työn kannalta.

Kysymme:

  • Onko elvytystyön yhteydessä mahdollisuus rakentaa uusia ekologisempia rakenteita työlle ja tuotannolle?
  • Mitä eri teollisuuden aloille, työlle ja taloudelle tarkoittaa, jos "do no harm" -periaate otettaisiin todelliseksi lähtökohdaksi eikä enää tuettaisi ympäristölle haitallista toimintaa?
  • Millaista työtä tulevaisuudessa tehdään ja millainen työ häviää?
  • Miten siirtymää ja sopeutumista pitäisi tukea eri puolilla Suomea?

Työn murroksesta keskustelevat pääministerin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi, historian ja poliittisen talouden tutkija Tero Toivanen sekä SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka. Keskustelua moderoi toimittaja Jenni Frilander, YLE.

Pieni joukko voi osallistua tilaisuuteen turvallisesti paikan päällä. Keskustelu myös striimataan suorana Youtubeen ja siitä tulee tallenteet sekä nähtäväksi että podcastina.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Koneen Säätiö ja Ympäristötiedon foorumi.

Lisätietoja:
Outi Silfverberg
outi.silfverberg(at)ymparistotiedonfoorumi.fi, puh. 050 341 3265

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.