Ympäristödialogeja: Taide ympäristökriisin käsittelijänä

Jos ympäristökriisi on etupäässä kulttuurin kriisi, mikä rooli taiteella on sen käsittelijänä, sanoittajana ja uusien kertomusten luojana?

               Museum of Becoming                        2020                                          ©HAM/Sonja Hyytiäinen
Museum of Becoming 2020 ©HAM/Sonja Hyytiäinen

Aika: Keskiviikkona 2.9.2020 klo 16.30 – 18. Ennen keskustelua on mahdollisuus osallistua opastetulle kierrokselle Museum of Becoming – näyttelyssä.
Paikka: Helsingin Taidemuseo HAM, Eteläinen Rautatiekatu 8. Keskustelu myös striimataan verkkoon etäkatsojia varten.

Aikamme ekologisen kriisin taustalla voi nähdä kulttuurisen kriisin, on ympäristöfilosofi Val Plumwood sanonut. Ilmaston lämpenemisen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen voi ajatella olevan seurasta syvällä kulttuurissamme olevista ajatusmalleista. Ympäristökriisin ratkaiseminen vaatisi siis perustavanlaatuista mullistusta ihmisen ja muun ympäristön suhteen hahmottamisessa sekä uusia kertomuksia, joiden pohjalta rakentaa kestävämpää maailmaa.

Jos ympäristökriisi on etupäässä kulttuurin kriisi, mikä rooli taiteella on sen käsittelijänä, sanoittajana ja uusien kertomusten luojana? Syyskuun ympäristödialogissa kysymme:

 • Mikä merkitys taiteella on ekologisen kriisin aikana? Miten kriisi näkyy taiteessa?
 • Ilmastonmuutos ja muut ympäristökriisit läpäisevät yhteiskuntaamme. Pitääkö taiteen ottaa ilmiöihin kantaa ja osallistua kriisin ratkaisemiseen?
 • Tunteiden merkitys ympäristökriisin kohtaamisessa on noussut esiin viime vuosina. Millainen rooli taiteella on tunteiden kohtaamisessa ja käsittelyssä?
 • Minkälaisessa vuorovaikutuksessa taide on muun yhteiskunnan kanssa? Tavoittavatko taide ja taiteilijoiden viestit erilaisia ihmisryhmiä, päättäjiä tai vaikka elinkeinoelämää?
 • Keiden tehtävänä on luoda elettäväksemme uusia kertomuksia, joissa ihminen voi elää maailmassa tuhoamatta sitä?

Keskustelemassa ovat kirjailija Laura Gustafsson, Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö sekä ympäristöestetiikan tutkija Sanna Lehtinen. Keskustelun fasilitoi toimittaja Jari Tamminen.

Ennen tilaisuutta on mahdollista vierailla omakustanteisesti opastetulla kierroksella Terike Haapojan ja Laura Gustafssonin näyttelyssä Museum of Becoming. Ilmoittaudu mukaan, niin saat tarkemmat tiedot sähköpostiisi!

Lisätietoja:
Outi Silfverberg, Ympäristötiedon foorumi
outi.silfverberg(at)ymparistotiedonfoorumi.fi

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

[contact-form-7 404 "Not Found"]