Jos ympäristökriisi on etupäässä kulttuurin kriisi, mikä rooli taiteella on sen käsittelijänä, sanoittajana ja uusien kertomusten luojana?
Aika: Keskiviikkona 2.9.2020 klo 16.30 – 18.
Paikka: Helsingin Taidemuseo HAM, Eteläinen Rautatiekatu 8. Keskustelu striimattiin verkkoon etäkatsojia varten.
Aiheeseen voi virittäytyä lukemalla Sanna Lehtisen blogin Tarvitsemme taidetta ympäristökriisin käsittelemiseen.
Aikamme ekologisen kriisin taustalla voi nähdä kulttuurisen kriisin, on ympäristöfilosofi Val Plumwood sanonut. Ilmaston lämpenemisen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen voi ajatella olevan seurasta syvällä kulttuurissamme olevista ajatusmalleista. Ympäristökriisin ratkaiseminen vaatisi siis perustavanlaatuista mullistusta ihmisen ja muun ympäristön suhteen hahmottamisessa sekä uusia kertomuksia, joiden pohjalta rakentaa kestävämpää maailmaa.
Jos ympäristökriisi on etupäässä kulttuurin kriisi, mikä rooli taiteella on sen käsittelijänä, sanoittajana ja uusien kertomusten luojana? Ympäristödialogissa kysyimme:
- Mikä merkitys taiteella on ekologisen kriisin aikana? Miten kriisi näkyy taiteessa?
- Ilmastonmuutos ja muut ympäristökriisit läpäisevät yhteiskuntaamme. Pitääkö taiteen ottaa ilmiöihin kantaa ja osallistua kriisin ratkaisemiseen?
- Tunteiden merkitys ympäristökriisin kohtaamisessa on noussut esiin viime vuosina. Millainen rooli taiteella on tunteiden kohtaamisessa ja käsittelyssä?
- Minkälaisessa vuorovaikutuksessa taide on muun yhteiskunnan kanssa? Tavoittavatko taide ja taiteilijoiden viestit erilaisia ihmisryhmiä, päättäjiä tai vaikka elinkeinoelämää?
- Keiden tehtävänä on luoda elettäväksemme uusia kertomuksia, joissa ihminen voi elää maailmassa tuhoamatta sitä?
Keskustelemassa olivat kirjailija Laura Gustafsson, Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö sekä ympäristöestetiikan tutkija Sanna Lehtinen. Keskustelun fasilitoi toimittaja Jari Tamminen.
Ympäristödialogeja-tilaisuuksia järjestävät yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Koneen Säätiö ja Ympäristötiedon foorumi. Tämän kertaisessa keskustelussa vierasjärjestäjänä oli mukana HAM Helsinki.
Lisätietoja:
Outi Silfverberg, Ympäristötiedon foorumi
outi.silfverberg(at)ymparistotiedonfoorumi.fi
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista