Keskiviikkona 6.2.2019 klo 16.30-18
Koneen Säätiö, Lauttasaaren kartano, Otavantie 10, Helsinki
Viimeisen kahdensadan vuoden aikana maapallon väkimäärä on nelinkertaistunut ja ylittänee vuosisadan lopulla 11 miljardia. Väestönkasvu yhdistettynä korkeaan kulutukseen on juurisyy ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikriisin taustalla. Väestönkasvu voidaan nähdä maapallon ja siis ihmiskunnan kohtalonkysymyksenä.
Ilmastonmuutoksen edessä kansalaisten tulisi radikaalisti pienentää päästöjään. Kuuluuko lapsi tähän hiilijalanjälkeen? Toisaalta suomalaisperheiden pienenevistä lapsimääristä, ensisynnyttäjien korkeasta iästä ja kestävyysvajeesta ollaan huolissaan. Kansalaisia on kannustettu synnytystalkoisiin. Onko pelko huoltosuhteen heikkenemisestä perusteltu ja jos on, onko syntyvyyden lisääminen oikea ratkaisu?
Pitäisikö lapsilukua korkean kulutuksen länsimaissa ennemmin rajoittaa kuin korottaa? Miten yksilölliset toiveet ja pelot näyttäytyvät tässä kehikossa? Maailmassa on lapsia ilman kotia ja toisaalta suuria henkilökohtaisia murheita lapsettomuudesta. Millainen rooli adoptiolla ja maahanmuutolla on keskustelussa?
Saako näitä kysyä?
Keskustelua moderoi toimittaja ja kirjailija Anu Silfverberg. Keskustelemassa ovat tutkimusprofessori Anna Rotkirch (Väestöliitto), dosentti, väestötaloustieteilijä Ulla Lehmijoki (Helsingin yliopisto) ja kansainvälisen adoptiopalvelun päällikkö Irene Pärssinen-Hentula (Pelastakaa Lapset ry).
Lue keskustelun taustaksi Ulla Lehmijoen blogikirjoitus:
Minä väitän: Väestönkasvu on ihmiskunnan kohtalonkysymys.
Lisätietoja:
Outi Silfverberg, toiminnanjohtaja, Ympäristötiedon foorumi
o5o3413265, outi.silfverberg@ymparistotiedonfoorumi.fi
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista