Ympäristödialogeja-etälähetys: Ilmastonmuokkaus, viimeinen oljenkorsi?

Tässä ympäristödialogissa keskustelemme ilmastonmuokkauksesta ja siihen liittyvästä monimutkaisesta vyyhdistä lainsäädäntöä, teknologiaa ja eettisiä kysymyksiä.

Keskiviikkona 18.3.2020 klo 17.00-18.30
Tilaisuus oli tarjolla ainoastaan etäyhteyden kautta!

Ilmastonmuokkauksen määritelmä vaihtelee, mutta usein sillä tarkoitetaan auringon energian heijastamista takaisin avaruuteen tai hiilidioksidin takaisinottoa ilmakehästä ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi. Näistä etenkin verrattain edullisia maapallon viilentämiseen heijastamalla pyrkiviä menetelmiä pidetään riskialttiina, koska niiden käyttöönoton laaja-alaisia ilmastovaikutuksia ei pystytä ennustamaan.

Päästöjen raju vähentäminen on kaikissa tiedeyhteisön arvioissa ensisijainen keino vastata ilmastonmuutokseen. Kansainvälisen ilmastopaneelin arvioissa kuitenkin 1.5 tai edes 2.0 asteen tavoitteessa pysyminen vaatii tehokkaita hiilidioksin sitomismenetelmiä päästövähennyksien rinnalla. Toisaalta jos tavoitteisiin ei päästä, on mahdollista, että joudumme ostamaan lisäaikaa muilla menetelmillä. Pitääkö viimeisen oljenkorren käyttämiseen varautua?

Ympäristödialogeissa kysyttiin:

  • Missä ilmastonmuokkaustutkimus menee? Näemmekö lähitulevaisuudessa uusia nopeasti sovellettavia teknologisia innovaatioita, joilla voimme hidastaa ilmastonmuutoksen etenemistä?
  • Kuka luo ilmastonmuokkauksen pelisäännöt ja onko Suomi mukana keskustelussa? Miten uusia ilmastoon liittyviä sopimuksia luodaan aikana, jolloin vanhatkaan eivät pidä?
  • Ottavatko eri ilmastonmuokkauksen menetelmät luonnon monimuotoisuuden kattavasti huomioon?
  • Millaista moraalista ja eettistä pohdintaa ilmastonmuokkauksen ympärillä käydään? Pitäisikö valtavirtaista keskustelua käydä, jotta turvaisimme ilmasto-oikeudenmukaisuuden.

Ilmastonmuokkauksen kiemuroista keskustelivat erikoistutkija Antti-Ilari Partanen ilmatieteen laitokselta, Syken ilmastonmuutoksen strategisen ohjelman johtaja Mikael Hilden ja valtiosihteeri Terhi Lehtonen Ympäristöministeriöstä. Keskustelun fasilitoi kirjailija ja toimittaja Pasi Toiviainen. 

Lisätietoja
Kaisa Välimäki, kaisa.valimaki@ymparistotiedonfoorumi.fi, 0407420704

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.