YHYS Politiikkadialogi: Teknologinen toiveikkuus kestävyysmurroksessa

Tervetuloa kevään 2025 YHYS politiikkadialogiin, jossa haastamme yhteiskunnan toimijoita miettimään, miksi kestävyysmurroksen ratkaisuja koskeva toivo kohdistuu niin usein teknologisiin innovaatioihin. Mitä jää huomaamatta, jos uskomme muutoksen tapahtuvan vain teknologian kautta?

Politiikkadialogi 26 Creamailer

Torstaina 5.6.2025, 8:45–12:00 
Marsio Living Room, Aalto-yliopisto (Otakaari 2 A) ja online

Toiveemme ja ajatuksemme kestävästä tulevaisuudesta kulkevat usein käsi kädessä teknologisen kehityksen kanssa. Kehitämme jatkuvasti uusia teknologioita ja innovaatioita, sillä ne nähdään keskeisenä ratkaisuna ilmastonmuutokseen ja ekokriisiin. Tulevaisuuskuvien kestävä maailma on rakentunut ”puhtaiden” teknologioiden ympärille: tuulivoimalat, aurinkopaneelit, sähköautot, biopolttoaineet tai tekoälyn tehostamat älykkäät kaupungit ovat esimerkkejä teknologioista, joiden avulla tavoittelemme kestävämpää maailmaa. Uusista teknologioista puhuttaessa korostetaan usein niiden tuomia hyötyjä, joiden nähdään ylittävän niistä aiheutuvat kustannukset. Mutta voiko teknologia todella pelastaa meidät?

Vuoden 2025 Politiikkadialogi pureutuu tekno-optimismiin – uskoon, että ilmastonmuutokseen ja ekokriisiin liittyvät ongelmat voidaan ratkaista teknologisten innovaatioiden avulla. Uudet teknologiat kuulostavat lähes ihmelääkkeeltä aikamme viheliäisiin ongelmiin. Niiden todelliset kustannukset jäävät meiltä kuitenkin piiloon, kun teknologioiden rakentamiseen tarvittavat raaka-aineet tuodaan ”jostain muualta”. Uudet teknologiat eivät myöskään ratkaise ylikulutukseen liittyviä ongelmia niin kauan, kun kulutusta pyritään muuttamaan puhtaammaksi sen sijaan, että sitä samalla vähennettäisiin radikaalisti.

Vuoden 2025 Politiikkadialogin keskusteluissa tarkastelemme, kuinka tekno-optimismi on alati lisääntynyt mediassa ja politiikassa. Samalla haastamme tekno-optimistista ajattelua ja pohdimme, kuinka teknologiset ratkaisut voivatkin ylläpitää kulutuskeskeistä järjestelmää. Uudet teknologiat saattavat kuulostaa tehokkailta ja nopeilta korjausliikkeiltä ekokriisin selättämiseksi, mutta todellinen muutos tapahtuu vasta, kun yhteiskunnan rakenteet tai kulutustottumuksemme muuttuvat aidosti kestävämmiksi. Politiikkadialogin lopuksi pohdimmekin, voisiko tulevaisuutta rakentaa teknologian kanssa aidosti kestävästi.

Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen. Ennen tilaisuutta tarjolla on Alue- ja ympäristö -lehden  aamukahvit! Tilaisuuden jälkeen on mahdollista jatkaa keskusteluita omakustanteisen lounaan merkeissä viereisen lounasravintolan kabinetissa.

Tervetuloa mukaan kriittiseen ja ajankohtaiseen keskusteluun!

Ohjelma

8:45 Alue ja Ympäristö -lehden aamukahvit
9:15 Aloitussanat Roosa Wingström (YHYS ja VY)
9:20 Teknologinen toiveikkuus kestävyysmurroksessa Johanna Ahola-Launonen (YHYS & AALTO)
9:35 Voiko aidosti kestävää teknologista tulevaisuutta suunnitella?
Tutkija-alustus: Paavo Järvensivu (BIOS)
Haastateltavina: puheenjohtaja Ville Voipio (Teknologiateollisuus) ja tutkija Irene Kuhmonen (JYU)
10:15 Onko suomalainen politiikka liian tekno-optimistista?
Tutkija-alustus: Kamilla Karhunmaa (HY)
Haastateltavina: kansanedustaja Atte Harjanne (vihr.) ja tutkija Johanna Vuorelma (HY)
10:55 Tauko
11:10 Mitä meidän annetaan uskoa? Median rooli tekno-optimismissa
Tutkija-alustus: tutkija Erkki Mervaala (Suomen ympäristökeskus)
Haastateltavina: Toimittaja Niclas Storås (HS) ja toimittaja Tuomas Pulsa (Long Play)
11:50 Loppuyhteenveto: Johanna Ahola-Launonen (YHYS & AALTO)
11:58 Loppusanat Roosa Wingström (YHYS ja VY)
12:00 Loppu

Tilaisuuden järjestävät Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura Yhys ry, Alue- ja Ympäristö-lehtiYmpäristötiedon foorumi ja Aalto-yliopisto.

Lisätietoja:

Johanna Ahola-Launonen
Johanna.ahola-launonen@aalto.fi
puh. 050-4349817

Kaisa Välimäki
Kaisa.valimaki@ymparistotiedonfoorumi.fi
puh. 040-7420704

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.