Ympäristötiedon foorumin uudet työntekijät auttavat tutkijoita ja päättäjiä kohtaamaan

Ympäristötiedon foorumin uudet työntekijät Outi Silfverberg ja Auli Elolahti kertovat, miksi tutkimustiedon ja päätöksenteon vuorovaikutukseen tarvitaan joskus apua. YTF edistää tieteellisen ympäristötiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Kuvassa Auli Elolahti vasemmalla ja Outi Silfverberg oikealla
Kuvassa Auli Elolahti vasemmalla ja Outi Silfverberg oikealla

”Päättäjät kohtaavat lobbaajia, mutta eivät välttämättä ympäristötutkijoita. Etenkin päättäjien näkökulmasta tuntuu olevan puutetta helposti omaksuttavissa ja tiukassa paketissa olevasta synteesitiedosta, joka kokoaa yhteen tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi”, sanoo YTF:n uusi koordinaattori Outi Silfverberg.

Sekä Outi että foorumin viestintää suunnitteleva Auli Elolahti ovat opiskelleet monitieteisiä ympäristöalan opintoja ja yhteiskuntatieteitä Helsingin yliopistolla. Outi on työskennellyt viimeksi Finnish Consulting Groupilla luonnonvarojen kestävään käyttöön tähtäävissä kehitysyhteistyöhankkeissa. Hän on toiminut myös työntekijän roolissa politiikassa, missä etenkin kaupunkisuunnitteluun ja kaupunkiluontoon liittyvät kysymykset ovat tulleet tutuiksi. Myös Aulilla on taustaa nuorisopolitiikassa. Molemmat uudet työntekijät ovat olleet pitkään mukana useiden ympäristöjärjestöjen toiminnassa.

”Kun on työskennellyt eri puolilla ympäristökysymysten parissa, on tullut selväksi, että tutkimuksen ja päätöksenteon suhdetta pitäisi tukea nykyistä enemmän. Relevanttikaan tutkimus ei aina päädy päätöksentekoon asti. Kyse ei ole välttämättä kenenkään haluttomuudesta käyttää tätä tietoa, mutta tiedon välittämisessä tarvitaan käytännön tukea”, Outi sanoo.

Auli vastaa myös Nesslingin Säätiön yhteisöllisen tutkija- ja työtila Nessling Nestin viestinnästä. Ennen nykyistä työtään hän toimi Vastuullisen metsänhoidon yhdistyksen (FSC Suomi) viestintäsuunnittelijana ja Luonto-Liitolla Ympäristötoimintapäivien koordinaattorina.

”Tämä työ nivoo yhteen aiemman työkokemukseni. Ympäristötieteet ja ympäristövaikuttaminen ovat jo pitkään olleet minulle sydämen asia. Tässä työssä pystyn toteuttamaan sitä saattamalla ympäristötietoa päätöksentekoon erilaisten tilaisuuksien ja viestinnän avulla”, Auli sanoo.

Ympäristötiedon foorumi toimii rajapinnalla tieteen ja päätöksenteon välissä, riippumattomasti ja ketterästi.

”Pystymme hyvin kuulemaan päätöksentekijöitä siinä, minkälaista tietoa he tarvitsevat ja milloin. Samaan aikaan kuulemme tutkijoilta minkälaista tukea he kaipaavat työnsä vaikuttavuuden lisäämiseksi”, työntekijät kertovat.

Ympäristötiedon foorumi on perustettu vuonna 2010 ja sen jäseninä ovat Helsingin ja Turun yliopistot, Ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus, Kuntaliitto, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö ja Koneen Säätiö.

”On hienoa, miten asiantunteva ja monipuolinen ympäristötoimijoiden verkosto työtämme tukee. Kaikki työ tehdään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, mikä varmasti lisää työn vaikuttavuutta. Yhteistyön kautta etsitään ajankohtaisia kysymyksiä, uusinta tutkimusta ja polttavia teemoja”, Outi kertoo.

Kirjoittanut: Annaliina Niitamo, Koneen säätiö

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista
Julkaisuja aiheesta

Lisää tapahtumia

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.