Tutkijanuran alussa oleville ympäristötutkijoille järjestettiin 25.2.2015 Korjaamolla viestintä- ja vaikuttamiskoulutus, joka sai myös suomalaisen tiede-Twitterin sekaisin. #?tutkijavaikuta?-päivässä ympäristötutkijat saivat vinkkejä ja opastusta omasta tutkimuksesta viestimiseen yhteiskunnan eri tahoille.
Tilaisuus oli suunnattu järjestävien tahojen Maj ja Tor Nesslingin Säätiön ja Koneen Säätiön apurahansaajille. Mukana järjestämässä olivat myös Ympäristötiedon foorumi ja Kaskas Media.
”Viestikää työstänne päättäjille rauhallisesti ja suoraan – kuin Barbapapa”
Päivän aikana kuultiin eri näkökulmista puheenvuoroja vaikuttavasta tutkimustiedosta. Kansanedustaja ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kannusti tutkijoita osallistumaan julkiseen keskusteluun, sillä kiireiset poliitikot saavat usein tietonsa mediasta. Eturistiriitojen vaivaamalle ympäristöpolitiikalle tutkitulla tiedolla on Niinistön mukaan erityistä merkitystä, sillä vain se auttaa tekemään ympäristön tilan kannalta hyviä päätöksiä. Niinistö totesi, että tutkijoiden olisi laitettava itsensä samalla tavalla likoon kuin etujärjestöjen, joita ei voi ainakaan syyttää näkymättömyydestä julkisessa keskustelussa. Ympäristötutkijoiden osa on usein toimia tuomiopäivän pasuunoina. Niinistö kehotti terävöittämään viestiä omasta tutkimuksesta ja jos mahdollista, havainnollistamaan tutkimuksen merkitystä ihmisen ja talouden kannalta, toiveikasta viestiä unohtamatta.
”Pysy hereillä ja keskity kokonaisuuteen”
Ryhmäpäällikkö Eeva Primmer SYKEn ympäristöpolitiikkakeskuksesta korosti puheenvuorossaan päätöksenteon moninaisuutta ja eri tasoja. Hän rohkaisi tutkijoita katsomaan yksittäisten ongelmien sijaan kokonaisuuksia, joita oma tutkimus palvelee. Tutkijan on oltava hereillä ja kuunneltava yhteiskunnallista keskustelua tietääkseen, mikä tutkimustulos on kulloinkin ajankohtainen tietylle päätöksentekotaholle, olipa päättäjä sitten eduskunnassa, paikallishallinnossa, yrityksessä tai yksittäinen maanomistaja.
Ympäristöasiantuntija Pirjo Jantunen Helsingin Energiasta raotti yritysmaailman näkemyksiä tutkimustiedon hyödyntämisestä. Jantusen vinkit tutkijoille olivat tiiviit viestit ja suorat yhteydenotot yritysten asiantuntijoihin. Lopuksi tiedetoimittaja Jani Kaaro kertoi median edustajan näkökulman tiedeuutisointiin.
Päivän toinen osio sisälsi työryhmätyöskentelyä, jossa selätettiin tutkijoiden ennalta ilmaisemia pelkoja, kartoitettiin erilaisia yleisöjä sekä harjoiteltiin oman tutkimusaiheen tiivistämistä Twitter-mittaan. Työryhmien tuloksista työstetty kooste ja muut tilaisuuden materiaalit löytyvät Tapahtumat-osiosta.
Liity päivän pohjalta perustettuun ympäristötutkijoiden viestintäryhmään: #tutkijavaikuta Facebookissa.