Kuuntele podcast: Miten päättäjä puhuu luonnosta?


Kevään viimeisen Ympäristödialogeja-tilaisuuden aiheena oli päättäjien luontopuhe.

Aiheesta keskustelivat Nessling Nestissä 10.5.2017 kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Heli Saavalainen ja ilmastonmuutoksen politiikkaverkostoja, mediaa, poliittisia liikkeitä ja globalisaatiota tutkinut tutkijatohtori ja sosiologian dosentti Tuomas Ylä-Anttila.  Keskustelua johti tiedeasiamies Kalle Korhonen Koneen Säätiöstä.

Keskustelussa pohdittiin vallan kieltä sekä taustalla vaikuttavia arvoja ja valintoja. Mistä päättäjä puhuu puhuessaan luonnosta? Onko luonto yhteinen hyvä jolla on itseisarvo, onko se väline, vai molempia? Esimerkiksi ilmastokeskustelussa tiukka talouspuhe on pääosin hylätty, ja nyt päättäjien puheet viestivät, että voimme saada sekä talouskasvun että vähentää päästöjä. Mutta ovatko luonnon- ja ympäristönsuojelun ja talouskasvun tavoitteet yhteensovitettavissa todellisuudessa, vaikka puheissa usein näin onkin?

Keskustelijoita  huolestutti  poliittisten päättäjien vähättelevät tai jopa nuiva kielenkäyttö suhteessa tieteelliseen tietoon.  Illan aikana päästiinkin sujuvasti HS:n Itämeri-laskurista Macchiavelliin.

Kuuntele podcast Soundcloudissa

Lue kooste tilaisuudesta: Ympäristö ja talous voivat kulkea nykyään rinnakkain

Lue Tuomas Ylä-Anttilan blogikirjoitus Minä väitän: Kun päättäjä puhuu luonnosta hän puhuu yhteisestä hyvästä

Lue lisää tapahtumasta

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.