Katso tallenne, kuuntele podcast: Energiayhtiöiden investointisuoja ja ilmastokriisi

Joulukuun ympäristödialogissa uppouduttiin kansainväliseen energiaperuskirjaan, sen määrittelemään energiayhtiöiden investointisuojaan sekä energiayhtiöiden vastuuseen ilmastokriisissä.

Aiheesta keskustelivat Esa Hyvärinen (Head of CEO Office) Fortumista, omistajaohjausministerin valtiosihteeri Olli Koski sekä energiaoikeuden professori Kim Talus (Tulane Law School ja Itä-Suomen yliopisto). Myös yleisö osallistui keskusteluun aktiivisesti. Keskustelun fasilitoi toimittaja Hanna Eskonen Yleltä.

KUUNTELE PODCAST

tai katso tallenne tilaisuudesta alta:

Energiavarmuus on välttämättömyys yhteiskuntiemme toiminnalle. Energiantuotannon suhteen valtiot eivät ole omavaraisia, esimerkiksi EU tuo yli puolet kuluttamastaan energiasta muista maanosista ja monet energiayhtiöt toimivat globaalisti. Energiavarmuutta suojellaan muun muassa kansainvälisellä energiaperuskirjalla (Energy Charter Treaty), jonka myös Suomi on allekirjoittanut yhtenä 50 valtiosta. Peruskirja säätelee investointien suojaa, energiaraaka-aineiden ja -tuotteiden kauppaa, kauppakulkua ja riitojenratkaisua. Sopimuksen turvin globaaleilla energiayhtiöillä on myös mahdollisuus nostaa kanteita hallituksia vastaan välimiesoikeudessa, jos yhtiö kokee omaisuudensuojansa uhatuksi.

Kaikkia suomalaisia koskettava esimerkki on valtionyhtiömme Fortum, jonka edistyksellistä mainetta himmentää tuore Uniper -omistus. Uniper on uhannut haastaa Alankomaat välimiesoikeuteen, koska maassa valmisteilla oleva hiilikieltolaki sulkisi Alankomaiden hiilivoimalat, myös Uniperin omistaman ja vasta 2016 käynnistetyn kivihiilivoimalan vuoden 2029 loppuun mennessä.  Yhtiön suurinvestointi on uhattuna samaan aikaan ilmaston kanssa.

Ympäristödialogissa kysyttiin mm.:

  • Mitä kaikkien meidän olisi hyvä ymmärtää kansainvälisestä energiaperuskirjasta suhteessa ilmastokriisin ratkaisuihin?
  • Miten globaalit investointisuojasopimukset ylipäätään suhteutuvat globaaleihin ympäristösopimuksiin juuri nyt ja tulisiko niitä paremmin yhteensovittaa?
  • Mikä olisi Suomen rooli, jos valtion omistuksessa oleva yhtiö haastaisi toisen valtion välimiesoikeuteen?
  • Tulisiko Suomen tehdä ennakoitavampi toimintaympäristö ulkomaisille investoinneille suhteessa kiristyviin ympäristötavoitteisiin, jotta Suomi välttyisi kanteilta?

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Koneen Säätiö ja Ympäristötiedon foorumi.

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.