Katso tallenne, kuuntele podcast: Antibioottiresistenssi – yhteinen uhka

Huhtikuun ympäristödialogissa uppouduttiin antibioottiresistenssiin yhteinen terveys -näkökulmasta.

Aiheesta keskustelivat tutkijatohtori Johanna Muurinen, joka tutkii antibioottiresistenssiä ihmisen muovaamissa ympäristöissä, infektiosairauksien professori Anu Kantele sekä Ruokaviraston ylitarkastaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Saija Kalenius. Keskustelun fasilitoi toimittaja ja kirjailija Salla Nazarenko, jonka kirja 'Miten käy ihmisen ilman antibiootteja?'  julkaistaan keväällä.

Tai katso videotallenne tilaisuudesta alta:

Antibioottiresistenssi, kyky vastustaa antibioottien vaikutusta, on ominaisuus, jota esiintyy bakteereilla luonnostaan. Ongelma siitä on tullut, kun yhä useammat bakteerit ovat hankkineet vastustuskyvyn antibiooteille mm. antibioottien väärinkäytön seurauksena eläimillä ja ihmisillä. Antibioottiresistenssin yleistymisen vuoksi lukuisien ihmisten ja eläinten tautien hoitaminen on vaikeutunut, kuolleisuus kasvanut ja terveydenhuollon kustannukset kohonneet. Yksin Euroopassa kuolee vuosittain noin 33 000 ihmistä infektioihin, joihin antibiootit eivät enää tepsi. Hankalin tilanne tautia aiheuttavien bakteerien resistenssin kannalta on Aasiassa, jonne antibioottien tuotanto ja siihen liittyvät ympäristöongelmat ovat keskittyneet. Globaalisti antibiooteista suurin osa annetaan tuotantoeläimille ja tästä syystä antibioottien käytön vähentämistä erityisesti eläintuotannossa suositellaan laajalti. Antibioottien käytön rajoittaminen ei kuitenkaan yksin ratkaise resistenssiongelmaa.

Ympäristödialogissa kysyimme mm.:

  • Miten antibioottiresistenssin leviämistä ja sen aiheuttamia vakavia terveysuhkia voidaan torjua?
  • Mitkä ovat antibiooteille resistenttien mikrobien leviämisreitit ja miten niihin voidaan vaikuttaa?
  • Mikä on eläintuotannon rooli resistenssiongelmassa?
  • Tulisiko antibioottien vastuullinen tuotanto/ympäristövaikutukset ottaa kriteeriksi julkisissa hankinnoissa?

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Koneen Säätiö ja Ympäristötiedon foorumi.

Lisää aiheesta voit lukea Johanna Muurisen blogista Minä väitän: Antibioottiresistenssin torjuminen vaatii menneisyyden ymmärtämistä ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa.

 

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.