Matkailun ja luonnonsuojelun yhteensovittaminen voi herättää ristiriitaisia ajatuksia. Matkailun nähdään kuormittavan ympäristöä ja vaarantavan paikallisia lajeja, mutta samanaikaisesti puhdas luonto toimii matkailun vetovoimatekijänä ja luontomatkailun avulla voidaan opettaa turisteille kunnioittavaa asennetta luontoa kohtaan. Esimerkiksi Saimaan alueen symbolina tunnetun saimaannorpan suojelu rajoittaa matkailun nimissä tehtävää rannoille rakentamista ja järvellä liikkumista. Turismin kasvaessa Saimaalla onkin syytä pohtia, miten matkailun ja luonnonsuojelun tavoitteet tukisivat toisiaan ja millaisia yhteistyötä se vaatii? Kenen tulisi ottaa vastuu yhteistyön edistämisestä?
Savonlinnan luontoelokuvafestivaaleilla pidetyssä Ympäristödialogeja-keskustelussa pureuduttiin Savonlinnan luontomatkailun mahdollisuuksiin ja mietittiin, minkälaista yhteistyötä kestävän luontomatkailun edistäminen alueella vaatii ja kuka sitä lähtisi edistämään. Keskustelussa sivuttiin myös ajankohtaista Heinäveden grafiittikaivoshanketta ja kysytään, millaisia vaikutuksia kaivoksella voisi toteutuessaan olla luonnolle ja seudun matkailun kehittämiselle.
Keskustelemassa olivat Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen, Saimaa Holiday Oravin toimitusjohtaja Marie-Louise Fant, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sekä Metsähallituksen erikoissuunnittelija Arto Vilén. Keskustelua fasilitoi Itä-Savon päätoimittaja Jaana Rautio-Teijonmaa.