Kuuntele podcast: Lobbaus ympäristöön liittyvässä päätöksenteossa


Luonnonvarojen käyttö ja ympäristönsuojelun tavoitteet ovat usein ristiriidassa keskenään, mutta molemmat näkökulmat ovat läsnä ympäristöön liittyvässä poliittisessa päätöksenteossa. Ympäristönsuojelun puolesta lobbaavat useimmiten tiettyjen alojen tutkijat ja luontojärjestöt ja teollisuuden puolesta taas isojen teollisuudenalojen etujärjestöt.

Teollisuuden alan lobbareiden fokuksessa ovat usein lähitulevaisuuden kansalliset tavoitteet (kuten työllisyys, talouskasvu) kun taas ympäristönsuojelun tavoitteet ovat usein globaaleja ja ylisukupolvisia (kuten ilmastonmuutoksen hillitseminen).

Pystyvätkö päätöksentekijät erottamaan eri toimijoiden motiivit ja miten ne näkyvät päättäjien arvovalinnoissa ja päätöksenteossa? Onko lobbaus huonon maineensa veroista omien taloudellisten intressien ajamista ja pitäisikö lobbausta valvoa tarkemmin?

Nessling Nestin Ympäristödialogeja: Lobbaus ympäristöön liittyvässä päätöksenteossa -tilaisuudesta äänitetyssä podcastissa keskustelevat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder, Metsäteollisuus ry:n metsäjohtajaTomi Salo sekä Tampereen yliopiston tutkimusjohtaja Mika Skippari. Keskustelua fasilitoi Helsingin Sanomien uutispäällikkö Tuomas Peltomäki.

Kuuntele podcast soundcloudista

Lue tilaisuuden pohjalta tehty kooste

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.