Kuuntele podcast: Biohajoava biletoppi ja jaettu vaatekaappi – vaihtoehtoja kulutusvimmalle

Kuuntele Podcast SoundCloudissa

Maaliskuun Ympäristödialogeja-keskustelun aiheena oli vaateteollisuuden kestävyys.

Keskustelijoiksi kutsutut professori Kirsi Niinimäki Aalto-yliopistosta, Anna-Kaisa Auvinen Suomen Tekstiili ja Muoti ry:stä sekä suunnittelija Anniina Nurmi pohtivat miten nykyisellään kestämätöntä vaatteiden tuotantoa ja kulutusta tulisi muuttaa.

Vaateteollisuus kuluttaa valtavasti luonnonvaroja ja pilaa vesiä. Puuvillan viljeleminen vie tilaa ruoantuotannolta ja muuttuu yhä vaikeammaksi ilmastonmuutoksen edetessä. Vaatteet tuotetaan halvalla pääosin maissa, joissa sääntely niin ympäristöasioissa kuin työolojen suhteen on heikkoa. Miten vaatteiden valmistamisen todellinen hinta haitallisine ympäristövaikutuksineen saataisiin näkyviin?

Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että muutokseen tarvitaan kaikkia toimijoita. Kuluttajien on muutettava ostokäyttäytymistään vastuullisemmaksi ja pikamuodin käyttäytymismalleista on opittava pois - nykyisellään jokainen suomalainen tuottaa 17 kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Miten vastuullisemmasta kuluttamisesta tehdään houkuttelevaa ja voitaisiinko vaatteita ajatella liikenteen tapaan palveluina? Yritysten tulisi kehitttää uusia kiertotalouden periaatteisiin ja palveluajatteluun nojaavia liiketoimintamalleja. Etenkin EU-tason sääntelyllä voisi olla vaikutusta -  voisiko elektroniikassa käytössä oleva tuottajavastuu olla jossain vaiheessa totta myös tekstiilialalla?

Keskustelua fasilitoi talouskulttuurin tutkija, KTT Paavo Järvensivu.

Tulossa myös kooste tilaisuudesta!

Lue Kirsi Niinimäen blogikirjoitus Minä väitän: Pikamuoti kuuluu tehokkaaseen materiaalikiertoon ja kuluttajien arvoilla ja luovuudella isketään kulutusvimmaa vastaan

Katso kaikki Ympäristödialogeja-tilaisuudet

 

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.