Kestävän kehityksen asiantuntijapaneelit yhteistyöhön

keke2

Suomessa toimii useita tieteellisiä asiantuntijapaneeleita ja muita toimijoita, jotka edistävät tieteen ja yhteiskunnan vuoropuhelua kestävän kehityksen kysymyksissä. Future Earth Suomi – globaalimuutostutkimuksen kansalliskomitea ja Ympäristötiedon foorumi kutsuivat nämä toimijat 4.12.2014 Tieteiden talolle keskustelemaan siitä, miten kestävän kehityksen tavoitteita voitaisiin edistää entistä paremmin yhteistyön keinoin.

Tapaamisessa kartoitettiin eri paneelien ja välittäjäorganisaatioiden toimintaa sekä etsittiin resurssitehokkaita yhteistyön ja vuorovaikutuksen keinoja. Tapaamiseen osallistui edustajia Ilmastopaneelista, Kestävän kehityksen asiantuntijapaneelista, valtioneuvoston kanslian TEA-työryhmästä, Strategisen tutkimuksen neuvostosta, Talouspolitiikan arviointineuvostosta, Future Earth Suomi – globaalimuutostutkimuksen kansalliskomiteasta ja Ympäristötiedon foorumista sekä valmisteilla olevista Suomen IPBES-paneelista ja biotalouspaneelista.

Keskusteluissa todettiin, että paneelien yhteinen nimittäjä on huoli globaalin ympäristömuutoksen vaikutuksista luontoon ja yhteiskuntaan. Paneelien tärkeimmäksi tehtäväksi nähtiin muutokseen liittyvän yhteiskunnallisen arvopunninnan tieteellisen tietopohjan vahvistaminen. Suomessa ja kestävän kehityksen alalla asiantuntijapaneelit ovat vielä melko uusi toimintamuoto, ja yhteistyö paneelien välillä toisi lisää vaikuttavuutta ja painoarvoa. Lisäksi korostettiin, että paneeleihin olisi hyödyllistä kutsua soveltuvin osin jäseniä myös tiedeyhteisön ulkopuolelta. Tutkimusten mukaan paneelien yhteiskunnallista vaikuttavuutta edistää se, että jäseninä on toimijoita tiedemaailmasta sekä siitä maailmasta, johon pyritään vaikuttamaan.

Paneelien välinen keskustelu yhteistyömahdollisuuksista jatkuu lähikuukausina.

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.