Ympäristödialogeja -keskustelussa helmikuun alussa pohdittiin metsän ekosysteemipalveluiden omistajuutta. Kenelle kuuluvat metsän hyödyt ja kuka niistä pitää huolen?
Ympäristötiedon foorumi järjesti 7.2.2024 Ympäristödialogeja-keskustelutilaisuuden metsien ekosysteemipalveluista yhdessä Koneen Säätiön Metsän puolella -avauksen kanssa. Mukana keskustelemassa olivat tutkimuspäällikkö, erikoistutkija Janne Artell (Luke), kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.), kirkkovaltuuston puheenjohtaja Liisa Kuparinen (Jyväskylän seurakunta) ja juristi Anna-Rosa Asikainen (MTK). Dialogia fasilitoi toimittaja Hanna Asikainen.
Ympäristödialogissa keskusteltiin metsän tarjoamista ekosysteemipalveluista ja niiden luonteesta sekä siitä, millaiset oikeudet metsänomistajalla, metsässä liikkujalla tai muulla toimijalla on. Kenelle kuuluvat metsän hyödyt ja kenelle vastuu? Miten "vastuu luomakunnasta" voi ulottua myös metsänhoitoon ja -suojeluun? Mitä tutkimus tarjoaa metsänomistajille ja käytävälle keskustelulle metsän ekosysteemipalveluista?
Keskustelussa käsiteltiin metsänomistajan roolia ja vastuuta metsän hyödyistä. Puhujat pohtivat, että samalla, kun metsänomistajat vaikuttavat luontoon ja ympäristöön toimillaan, he myös tuottavat hyödykkeitä markkinoille, joita kuluttajat käyttävät. Metsänomistajien on tärkeää saada kattavaa ja ajantasaista tietoa metsiensä hoidosta, kestävästä käytöstä ja erilaisista ansaintamahdollisuuksista sekä tukea päätöksentekoon.
Keskustelussa nousi esiin myös kysymys: "näemmekö metsää puilta?" ja ymmärrämmekö, miten monipuolisia palveluita metsä meille tarjoaa. Samalla, vaikka ekosysteemipalvelut määritelmällisesti ovat luonnon palveluita ihmisille, pohdittiin myös metsän tarjoamia palveluita luonnolle itselleen, kuten ilman puhdistamista ja hiilen sidontaa. Puutavaraa on helppo hinnoitella, mutta mikä on esimerkiksi ravinteiden, maaperän tärkeiden toimintojen tai pölyttämisen hinta? Omistaako metsänomistaja samalla myös maaperän, sienirihmastot tai sidotun hiilen?
Suojelulla on tärkeä rooli metsien monimuotoisuuden ja sitä kautta ekosysteemipalveluiden vahvistamisessa, mutta olennaisempaa on se, miten käytetään talousmetsiä ja millaista metsänhoitoa siellä harjoitetaan. Puhujat näkivät, että Suomessa on mahdollista lähteä ratkaisemaan tilannetta, sillä kaikki palikat ovat olemassa. Se vaatii tietenkin paljon töitä, mutta toista kunnioittavan keskustelun kautta olemme lähempänä tavoitetta.
"Tästä onkin hyvä aloittaa keskustelu", totesikin tilaisuuden fasilitoija keskustelun päätteeksi.
Keskustelun voi kuunnella kokonaisuudessaan Spotifysta ja Soundcloudista sekä katsoa tallenne YouTubesta.
Ympäristödialogit ovat Ympäristötiedon foorumin, Koneen Säätiön ja Maj ja Tor Nesslingin säätiön järjestämiä tilaisuuksia, jossa haetaan ratkaisuja ja ymmärrystä viheliäisiin ympäristöongelmiin dialogin avulla.
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista