Vaikka sähköistyminen on merkittävä osa ilmastokriisin ratkaisua, metallien nopeasti kasvava kysyntä tuo mukanaan myös uusia haasteita niin luonnon monimuotoisuuden turvaamiselle, ja ympäristön pilaantumisen pysäyttämiselle kuin globaalin eriarvoistumisen torjumiselle.
Kesäkuun ympäristödialogissa olimme mineraalitalouden, ilmastokriisin ja sähköistymiseen liittyvän lisääntyvän luonnonvarojen käytön äärellä. Aiheesta keskustelivat Aalto-yliopiston metallurgian professori Ari Jokilaakso, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Jari Lyytimäki sekä kansanedustaja Satu Hassi. Keskustelun fasilitoi nuorempi tutkija Anna Härri LUT-yliopistosta.
Kuuntele keskustelu podcastina tai katso videotallenne (linkit alla):
Ympäristödialogissa kysymme:
- Kuinka paljon mineraaleja tarvitsemme yhteiskuntiemme sähköistämiseksi? Kuinka isosta muutoksesta puhutaan verrattuna nykytilanteeseen? Riittävätkö metallit ja mineraalit?
- Mistä metallit kaivetaan? Voiko metallien maantieteellinen esiintyvyys vaikuttaa geopoliittisiin valtasuhteisiin ja turvallisuuteen? Vaikka Suomeen perustettaisiin mittava määrä uusia kaivoksia, olisiko Suomen kaivosten louhintamäärillä vaikutusta paineeseen perustaa kaivoksia muille alueille?
- Missä määrin kiertotalous on ratkaisu mineraalien kasvavan kysynnän äärellä? Kuinka pitkällä akkuteknologian kierrätettävyys on? Millaisia haasteita kierrätysasteen kasvattamiseksi on ratkaistava?
- Millaisia uusia uusiutuvan energian ja akkuteknologian ratkaisuja on kehitteillä? Kuinka skaalattavia esimerkiksi Suomessa kehitettävät ympäristöystävällisemmät natriumakut ovat?
- Pitäisikö sähköistyvässä yhteiskunnassa priorisoida mineraalien käyttöä? Mihin rajalliset metallit pitäisi käyttää?
- Mitä reilu siirtymä ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus tarkoittavat sähköistyvän maailman kontekstissa?
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista