Koko Suomen luonto on rajun muutoksen kourissa. Tutkittua, ajantasaista luontotietoa tarvitaan, jotta osaamme tehdä viisaita päätöksiä luontomme suojelemiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Pitkäaikaisista luontoseurannnoista saatavan tiedon saatavuus, ajantasaisuus ja käyttö täytyy turvata ympäristöä ja luonnonvaroja koskevassa päätöksenteossa.
Perjantaina 4.12.2020 klo 9 - 11
Etälähetys Helsingin yliopiston Tiedekulmasta
Elinympäristöjen tuhoutumisen, pirstoutumisen ja ilmaston lämpenemisen seurauksena luonnon monimuotoisuus että keskeiset ekologiset prosessit ovat uhattuina. Ympäristömuutosten myötä maahamme virtaa uusia lajeja, jotka kotituvat luontomme uusiksi jäseniksi. Pitkäaikaiset luontoseurannat tarjoavat ainutlaatuisen katsauksen siihen, millaisia vaikutuksia ympäristömuutoksilla on lajeihin, niiden muodostamiin eliöyhteisöihin ja ekosysteemipalveluihin.
Helsingin yliopiston Research Centre for Ecological Change (REC) on selvittänyt seuranta-aineistojen avulla globaalien ympäristömuutosten vaikutuksia Suomen ja sen lähialueiden luontoon. Ainutlaatuiset analyysit pitkäaikaisseurannan parissa on mahdollistanut tiivis yhteystyö REC:n, Luonnonvarakeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen, Luonnontieteellisen museon ja muiden suomalaisten yliopistojen kanssa.
REC-keskus ja Ympäristötiedon foorumi järjestävät kaikille avoimen tilaisuuden, jossa esitellään tuoreita tutkimustuloksia, jotka kertovat rajuista muutoksista Suomen luonnossa. Tutkimustulosten merkityksestä ja tiedon käytöstä keskustellaan yhdessä ympäristöministeri Krista Mikkosen, päätösten valmistelijoiden ja käytännön toimijoiden kanssa.
Ohjelma:
9.00 | Tilaisuuden avaus |
9.05 | Tietoisku globaalien ympäristömuutosten vaikutuksista Suomen luontoon REC -yksikön tutkijat prof. Anna-Liisa Laine kollegoineen. |
9.45 | I Paneeli: Miten ajantasainen ympäristötieto saadaan käyttöön päätöksenteossa?
Keskustelemassa ympäristöministeri Krista Mikkonen, erityisasiantuntija Joona Lehtomäki (ympäristöministeriö), metsäneuvos Marja Kokkonen (maa- ja metsätalousministeriö) ja ryhmäpäällikkö Riikka Paloniemi (Suomen ympäristökeskus) |
10.15 | II Paneeli: Tuoreen ympäristötiedon käyttö metsänhoidossa, maanviljelyksessä ja opetuksessa
Keskustelemassa Saara Kankaanrinta (Baltic Sea Action Group), biologian opettaja Maija Flinkman sekä Marcus Walsh (Innofor Finland Oy) |
10.55 | Loppusanat |
Tilaisuuden juontaa toimittaja Minna Pyykkö.
REC-tutkimusryhmän viestejä tilaisuudessa tuovat professori Anna-Liisa Laine, professori Tomas Roslin, apulaisprofessori Marjo Saastamoinen, apulaisprofessori Jarno Vanhatalo, tutkijatohtori Maria Hällfors, tutkijatohtori Ben Weigel sekä tohtorikoulutettava Sonja Saine.
Tilaisuudessa uppoudutaan seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä pitkäaikaiset luontoseurannat paljastavat globaalien ympäristömuutosten vaikutuksista Suomen luontoon?
- Mitä uusia keinoja on tarjolla luontomme seuraamiseksi, ja miten ne täydentävät aikaisempia keinoja?
- Miten ajantasainen luontotieto saadaan käyttöön päätöksenteossa?
- Miten metsänomistajat, maanviljelijät, opettajat ja muut tahot voivat käyttää uutta tietoa?
- Millaisia päätöksiä ja toimia tarvitaan luonnon suojelemiseksi ja keskeisten ekologisten prosessien, kuten pölytyksen ja hajottajien toiminnan, turvaamiseksi?
- Millaisia päätöksiä ja toimia tarvitaan seurantojen jatkamiseksi?
Lisätietoja antavat:
Marja Järvenpää, marja.jarvenpaa(at)ymparistotiedonfoorumi.fi
Outi Silfverberg, outi.silfverberg(at)ymparistotiedonfoorum.fi
Tomas Roslin, tomas.roslin(at)helsinki.fi
Anna-Liisa Laine, anna-liisa.laine(at)helsinki.fi
Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista