Onko vesistöjen hyvä kemiallinen tila saavutettavissa? Tilannekatsaus PFAS-yhdisteisiin ja lääkeaineisiin vesistöissä

Miten vesien laatua mitataan? Mitä ovat "one substance one assessment" -periaate ja ympäristönlaatunormit? Entä mitä EU:n vesipuitedirektiivin uudistukset tarkoittavat Suomen vesien kemiallisen tilan kannalta? Tervetuloa Suomen ympäristökeskuksen ja Ympäristötiedon foorumin tilaisuuteen kuulemaan uusimmista tutkimustuloksista ja keskustelemaan vesien tilannekuvasta.

Keskiviikkona 12.2. klo 13.00-16.00
Helsingin keskustakirjasto Oodi, Maijansali ja online

EU:n vesipuitedirektiiviä uudistetaan. Seurattavien haitta-aineiden lista laajenee ja aineiden ilmenemismäärien sallittuja raja-arvoja tiukennetaan. Mikä on lääkeaineiden ja ikuisuuskemikaalien nykytilanne Suomen vesissä? Mistä aineet tulevat ja millaisia vaikutuksia niillä on ihmisiin ja ympäristöön?

Suomen ympäristökeskuksen ja Ympäristötiedon foorumin tilaisuudessa syvennytään tutkijoiden johdolla uusimpaan PFAS-yhdisteiden ja lääkeaineiden ilmentymiä koskevaan tutkimustietoon, sekä pohditaan EU:n vesipuitedirektiivin uudistamisen vaikutuksia Suomen vesien tilan seurannalle. Lisäksi kuullaan alan toimijoiden näkemyksiä toimenpiteistä ja vastuullisuudesta: missä ollaan nyt ja miltä uudet vastuut näyttävät?

Tilaisuus tarjoaa ajankohtaista tietoa siitä, miten seurattavat PFAS-yhdisteet ja lääkeaineet päätyvät ympäristöön, millaisia riskejä ne aiheuttavat ja miten näitä haasteita pyritään ratkaisemaan EU-tason sääntelyn ja kansallisten toimien avulla.

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan siitä, miten haitta-aineiden hallinta ja vesien suojelu muuttuvat tulevaisuudessa! Tilaisuus on suunnattu kaikille vesistöjen tilasta kiinnostuneille, kuten viranomaisille, tutkijoille ja ympäristöalan ammattilaisille sekä kansalaisille.

 

Ohjelma

12:30 Kahvitarjoilu alkaa
13:00 Avauspuheenvuoro, ympäristöneuvos Jan Ekebom, ympäristöministeriö
13:15 Miten PFAS-yhdisteet ja lääkeaineet vaikuttavat ympäristössä ja ihmisissä? Tutkimusprofessori Johanna Suomi, Ruokavirasto (Esitys) ja vesiasiantuntija Niina Vieno, Laki ja Vesi Oy (Esitys)
13:35 PFAS-yhdisteiden esiintyminen ja päästölähteet Suomen vesistöissä, tutkija Ville Junttila, Suomen ympäristökeskus (Esitys)
14:00 Case study: Helsingin edustan kalojen vierasainetutkimus, tiimipäällikkö Jari-Pekka Pääkkönen, Helsingin kaupunki (Esitys)
14:15 Lääkeaineiden esiintyminen ja päästölähteet Suomenlahdessa, erikoistutkija Heidi Ahkola, Suomen ympäristökeskus (Esitys)
14:35 Tauko
14:45 Ratkaisuja vesien hyvän tilan saavuttamiseksi: Miten lainsäädäntö lähestyy haastetta? Ympäristöneuvos Juhani Gustafsson, ympäristöministeriö (Esitys)
15:00 Kommenttipuheenvuorot:

  • Regulatory Officer Pia Talja, Euroopan kemikaalivirasto
  • johtaja Riku Vahala, Vesilaitosyhdistys
  • kestävän farmasian väitöskirjatutkija Anja Autzen Virtanen, Helsingin yliopisto
15:15 Paneelikeskustelu: Miten vesistönlaatunormien karikossa pitää tulevaisuudessa luovia?

Fasilitoi: toimittaja, biologi Mari PihlajaniemiSuomen Luonto

Keskustelemassa:

  • Tutkimusprofessori Johanna Suomi, Ruokavirasto,
  • tutkija Ville Junttila, Suomen ympäristökeskus 
  • ympäristöneuvos Juhani Gustafsson, ympäristöministeriö

 

Lisätietoja

Roosa Käsmä p. 050 375 0757, roosa.kasma[at]ymparistotiedonfoorumi.fi

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.