Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta?

banneri

26.2.2015 klo 9-12.30
Helsingin yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33, 3 krs. Sali 5.)

Valtaavatko melu ja keinovalo ympäristömme? Onko hämärä hiljaisuus häviämässä pysyvästi kaupunkiympäristöstä? Miten ääni- ja valomaisema tulisi huomioida suunnittelussa?

Näitä ja monia muita kysymyksiä pohditaan 26.2.2015 järjestettävässä Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? -seminaarissa. Tilaisuudessa käsitellään melun ja keinovalon vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön, erilaisten haittojen ehkäisyä ja suunnittelua eri näkökulmista. Seminaarin järjestävät Suomen ympäristökeskus ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi yhteistyössä Ympäristötiedon foorumin kanssa. Seminaarin toteuttamista tukee Maj ja Tor Nesslingin säätiö.

Aiheita käsitellään ennen muuta liikenteen melun ja liikkumiseen liittyvän valosuunnittelun kautta, mutta myös laajemmin osana yhdyskuntasuunnittelua. Erityisesti pohditaan, millaisella suunnittelulla voidaan edistää miellyttäväksi koettuja ääni- ja valomaisemia. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja eri alojen asiantuntijoilta, minkä jälkeen on lyhyt yhteenvetävä paneelikeskustelu. Yleisö voi esittää kysymyksiä puhujille ja panelisteille.

Seminaari järjestetään torstaina 26.2.2015, klo 9-12.30 Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33, 3 krs. Sali 5.). Tilaisuus on ilmainen, ja tauolla on kahvitarjoilu. Paikkoja on rajoitetusti, joten ilmoittauduthan seminaariin sähköpostitse etukäteen 19.2.2015 mennessä.

Tervetuloa!

Ohjelma
9.00 Avaussanat Tutkija Janne Rinne (Suomen ympäristökeskus)
VALO
9.10 Voiko valo olla saastetta? Vanhempi tutkija Jari Lyytimäki (Suomen ympäristökeskus)
9.20 Häiriövaloa kaduilla ja kujilla Lehtori, Tapio Kallasjoki (Metropolia-ammattikorkeakoulu)
9.30 Valaistuksen kehitys ja haasteet Helsingissä Valaistuspäällikkö Juhani Sandström (Helsingin rakennusvirasto)
9.50 Valaistus kaupunki- ja liikennesuunnittelussa – suunnittelijan kokemuksia Arkkitehti, valaistussuunnittelija Marjut Kauppinen (Arkkitehtitoimisto Marjut Kauppinen Oy)
10.10-10.40 Tauko ja kahvi
ÄÄNI
10.40 Huomioita ääniympäristön laatuun vaikuttavista tekijöistä Dosentti, erityisasiantuntija Outi Ampuja (Trafi / Helsingin yliopisto)
10.50 Nuorten ääniympäristösuhde ja liikkuminen Professori Helmi Järviluoma-Mäkelä (Itä-Suomen yliopisto)
11.10 Vedenalainen äänimaailma Ylitarkastaja Jukka Pajala (Suomen ympäristökeskus)
11.20 Meluntorjunnan kehitys ja haasteet Uudellamaalla – ELYn näkökulma Ylitarkastaja Larri Liikonen (Uudenmaan ELY-keskus)
11.40 Paneelikeskustelu: Miten liikenteen meluun ja valohaittoihin kannattaisi puuttua?
12.30 Tilaisuus päättyy

Ilmoittautuminen ja lisätietoja:
Janne Rinne, tutkija, Suomen ympäristökeskus (janne.rinne@ymparisto.fi, puh. 0295 251 562 )

Seminaari sosiaalisessa mediassa: #meluvalo

 Seminaaria ovat innoittaneet kaksi Gaudeamuksen julkaisemaa tuoretta tietokirjaa: Ampuja & Peltomaa (toim.): Huutoja hiljaisuuteen; Lyytimäki & Rinne: Valon varjopuolet. Valon varjopuolet on yksi seitsemästä Koneen säätiön Vuoden Tiedekynä 2015 -finalisteista.

syke  logotnesslingytf

Liity sähköpostilistalle

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.