Toiminnanjohtaja Johanna Riitakorpi: Kestävää tulevaisuutta rakennetaan avoimen ja vaikuttavan dialogin avulla

Ympäristötiedon foorumin toiminnanjohtajana on 1.9.2022 aloittanut FM Johanna Riitakorpi. Johanna siirtyi toiminnanjohtajaksi kansanedustajan poliittisen avustajan tehtävistä. Aikaisemmin hän on työskennellyt myös mm. Suomen ympäristökeskuksessa ja Opintokeskus Visiossa. Johanna on valmistunut Helsingin yliopistosta maisteriksi pääaineenaan meribiologia ja toiminut opiskeluaikanaan mm. Helsingin yliopiston hallituksen jäsenenä.

Hakeuduin alun perin ympäristöalalle halusta parantaa maailmaa ja huolehtia, että emme elä yli maapallon kantokyvyn. Nämä ja rakkauteni luontoon motivoivat minua edelleen. On tärkeää, että planeettamme säilyy elinkelpoisena tuleville sukupolville.  Aloitan työt toiminnanjohtajana erittäin innostuneena., sillä työssä yhdistyvät monet kiinnostuksen kohteeni ja vahvuuteni. Pääsen yhdistämään ympäristöalan osaamistani ja politiikan tuntemustani. Tästä uskon olevan hyötyä Ympäristötiedon foorumille ja sen sidosryhmille.  

Kestävämpää tulevaisuutta rakennetaan monin keinoin. Pidän tärkeänä, että yhteiskunnallinen päätöksenteko tukeutuu vahvasti tutkittuun tietoon, sillä ajantasainen tutkimustieto on välttämätöntä etsiessämme ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjuntaan. Ympäristötietoa on paljon tarjolla ja sitä tuotetaan ja hyödynnetään erinomaisesti usealla sektorilla, mutta päätöksentekoon se ei aina ylety. Tiedepohjainen politiikka on tavoiteltavaa, mutta onko se realistista?

Politiikka on tutkimuksen tekemiseen verrattuna nopeatempoisempaa. Tutkimukselle tyypillinen pitkäjänteisyys ei toteudu poliitikon arjessa, missä päätöksiä joudutaan tekemään joskus erittäin nopeasti. Tiedon on oltava tarjolla oikeaan aikaan ja oikeassa muodossa. Politiikka hengittää vaalikauden mittaisin hengenvedoin, tai jopa nopeammin, eikä tällaiseen rytmiin laaja-alainen aiheisiin perehtyminen ja tieteellinen ihmettely helposti sovi.

Viime vuosina yleistyneet valeuutiset eivät nekään ole helpottaneet tutkitun tiedon jakamista ja julkista keskustelua esimerkiksi ilmastokriisin torjunnassa. Pahimmillaan tutkimuksia valikoidaan tukemaan parhaiten omaa poliittista ideologiaa, vaikka tiedepohjainen politiikka on ennen kaikkea sitä, että ratkaisuja etsitään avoimesti ja ollaan valmiita myös muuttamaan mielipidettä tutkitun tiedon valossa.

Vaikka politiikan ja tutkimuksen maailmoja ei ole helppoa sovittaa yhteen, ei se tarkoita, ettei vaikuttavaa dialogia voisi syntyä. Ympäristötiedon foorumilla on tässä erittäin tärkeä rooli.

Tuomme tieteen tekijät ja päättäjät yhteen, tarjoamme kohtaamispaikkoja ja tuemme valmistelua, toimeenpanoa ja päätöksentekoa ajankohtaisimmalla tiedolla. Toimimme tulkkeina rajapinnalla, jossa toimintatavat ja kielet eivät aina kohtaa. Näin edistämme sitä, että tutkijat ja yhteiskunnallisen päätöksenteon ytimessä toimivat voivat rakentaa yhdessä kestävämpää maailmaa.

Ympäristötiedon foorumi on vaikuttava toimija, jonka ohjaksiin on ilo tarttua. Odotan kohtaamisia, uuden oppimista sekä oivalluksia siitä, miten voimme yhdessä parantaa maailmaa ja vahvistaa ympäristötutkimuksen ja päätöksenteon dialogia. Tavoitteenani on, että YTF on tulevaisuudessa yhä vaikuttavampi verkosto, joka on niin päättäjille, päätöksenteon valmistelijoille kuin tutkijoille tuttu ja luotettava ympäristötiedon välittäjä.

Toiveikasta syksyn alkua kaikille!

Johanna Riitakorpi
toiminnanjohtaja
Ympäristötiedon foorumi

Puh. 0503750757
johanna.riitakorpi@ymparistotiedonfoorumi.fi

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.