Elonkirjo ehtyy, ilmasto muuttuu – Ilmastopaneeli ja Luontopaneeli kutsuvat toimimaan

Biodiversiteettikriisiä ja ilmaston lämpenemistä on torjuttava yhdessä. Tervetuloa aamupäiväseminaariin kuulemaan uusinta tutkimustietoa luonnon monimuotoisuuden ja ilmaston tilasta sekä näkemyksiä tarvittavista toimista ja ratkaisuista! 

 

Aika: 15.5. klo 9-12 (kahvitarjoilu klo 8.30)
Paikka: Keskustakirjasto Oodi, Maijansali 

Elonkirjon ehtyminen ja ilmastonmuutos ovat läheisessä vuorovaikutuksessa keskenään. Monet päätökset voivat auttaa sekä monimuotoisuutta että ilmastonmuutoksen torjuntaa ja siihen sopeutumista. Monimuotoisuuden suojeleminen vaatii kuitenkin myös erillisiä toimenpiteitä. 

On aika nostaa biodiversiteetti­kriisi ilmastonmuutoksen rinnalle yhteiskunnallisessa keskustelussa, politiikassa ja kuluttajakäyttäytymisessä, kirjoittivat professorit Leif Schulman ja Ilari E. Sääksjärvi Helsingin Sanomien vieraskynässä. Seminaarissa tartutaan tähän haasteeseen. Tavoitteena on tuoda yhteen monitieteinen tutkijakaarti sekä vaikuttajia valtionhallinnosta, yrityksistä ja yhteiskunnan eri sektoreilta. 

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Luontopaneeli, Suomen Ilmastopaneeli, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö ja Ympäristötiedon foorumi. 

Tutustu etukäteen IPBES-raportin suomenkieliseen tiivistelmään: Globaali arviointiraportti biodiversiteetista ja ekosysteemipalveluista - Yhteenveto päättäjille.

OHJELMA:

9.00  Tervetuloa, seminaarin puheenjohtaja Salla Rantala, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus
9.05
Tutkimuksen viestejä: Mitä tiedämme luonnon monimuotoisuuden tilasta, biodiversiteettikriisin ajureista ja kytköksistä ilmastonmuutokseen 
Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho: Kansainvälisen luontopaneelin (IPBES) arvio maailman elinympäristöjen ja monimuotoisuuden tilasta. 
  Ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen: Ilmaston lämpenemisen ja luonnon monimuotoisuuden kadon torjumisessa tarvitaan yhteistyötä

Luonnontieteellisen keskusmuseon eläintieteen yksikön johtaja Aino Juslén: Mitä tiedämme Suomen luonnon uhanalaistumisesta ja tarvittavista päätöksistä 

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö, professori Ilari Sääksjärvi: Luonnon köyhtiminen on nostettava ilmastonmuutoksen rinnalle yhteiskunnalisessa keskustelussa ja päätöksenteossa

Alivaltiosihteeri Päivi Nergin kommenttipuheenvuoro: Tutkijoiden viestit valtiovarainministeriön näkökulmasta.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Anni Huhtalan kommenttipuheenvuoro: Mitä taloustiede opettaa ympäristökriiseistä ja miten ne näkyvät valtion talouden suunnittelussa?

10.15  Jaloittelutauko
10.30
Toimia ja päätöksiä luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi 

Marina von Weissenberg, ympäristöneuvos, ympäristöministeriö: Kohti uutta kansainvälistä Post 2020 biodiversiteettisuunnitelmaa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella

Ympäristöoikeuden apulaisprofessori Niko Soininen: Globaalit ympäristömuutokset ja sopeutuva oikeus

Timo Lehesvirta, UPM, globaalit metsäasiat: Hiiltä sitova ja monimuotoisuutta säilyttävä metsätalous. Millainen toimintaympäristö ohjaa yrityksiä toimimaan kestävämmin?
  Mari Pantsar, Sitran johtaja: Miten biodiversiteetin suojelun valtavirtaistetaan ja mitä voimme oppia ilmastokeskustelusta?
11.20 Keskustelu: Tarvitsemme johtajuutta ja tiekartan biodiversiteettikriisin pysäyttämiseksi - miten se tapahtuu ja miten kaikki saadaan mukaan? Keskustelemassa Päivi Nerg, Anni Huhtala, Marina von Weissenberg, Timo Lehesvirta ja Mari Pantsar. Moderaattorina Janne Kotiaho.

Lisätietoja:
Outi Silfverberg, outi.silfverberg@ymparistotiedonfoorumi.fi

Tilaa uutiskirjeemme niin pysyt ajan tasalla tulevista
tapahtumista ja julkaisuista

    Liity sähköpostilistalle

    Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla YTF:n tulevista tapahtumista ja julkaisuista. Rekisteriseloste

    Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.